Chtěli jsme vzdát poctu grotesce i Divokému západu, říká Petr Forman z temnoty Kavárny POTMĚ

13. červen 2017

Stačí zavřít oči a budeme na tom všichni stejně. I to v rozhovoru s Lucií Výbornou říká herec a principál Petr Forman. A ví, o čem mluví. Celý rozhovor jsme totiž natáčeli v naprosté temnotě Kavárny POTMĚ. „Zjistil jsem tu, že některé věci dokážu i poslepu. Třeba pití mi nedělá žádný problém,” pochvaluje si Forman.

Po dlouhých deseti letech se fanoušci Divadla bratří Formanových konečně dočkali. Originální umělecká dvojka před pár dny uvedla vlastní, zbrusu nové představení. Jmenuje se Deadtown a inspirovalo se Divokým západem.

„Ze začátku obvykle míváme ambice pustit se do klasiky. Vždy si říkáme, že už jsme dost staří, tak uděláme něco pořádného. Nakonec se ale vždy vrtneme do světa, který nás vzrušuje a nabízí prostor pro fantazii a to, co je nevyřčené,” vysvětluje Petr Forman.

Představení Deadtown je originální hned v několika směrech: jednak samotným tématem, ale i tím, jak si pohrává s rychlostí času. Ten se v představení chvíli neuvěřitelně natahuje, aby za chvíli cválal jsako splašený - až na hranici grotesky.


Jsem zastáncem toho obětovat projektu víc času - ale tak, aby měl budoucnost a hrál se co nejvíc.Petr Forman o představení Deadtown

„Představení se odehrává kolem roku 1900, tedy v éře velkých vynálezů: fonografy, kamery, první filmy. Jde o kouzla, která nás fascinují dodnes. Groteska, která je součástí představení, je vlastně poctou velikánům, kteří položili základ pro světy, ve kterých se dnes snažíme pokračovat,” popisuje Petr Forman.

„Jako krtci.“ Po hodině v úplné tmě si oči Petra a Lucie musí na venkovní sluníčko chvíli zvykat.


autor: als
Spustit audio