Chůze je vyjádřením života, tvrdí český Forrest Gump

Co myslíte, jak dlouho by trvalo obejít pěšky celý svět? Chodec a poutník Petr Hirsch to má přesně propočítané – vyjde ho to prý zhruba na 20 let života. Svou cestu prý podniká nejen pro sebe, ale i pro ostatní... Mluvil o tom v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Poznáte se, ochutnáte něco, co jiným přijde nepředstavitelné, a dotknete se něčeho přirozeného. To všechno se vám podle Petra Hirsche stane, vyrazíte-li na pěší cestu. „Chůze, to je pro mě vyjádření života,“ říká. „Dnes na to podle mě mnoho lidí zapomíná.“

To všechno v rozhovoru s Lucií Výbornou říká muž, který kdysi býval IT specialistou. Pak se však rozhodl pro životní změnu. Vrátil klíčky od služebního automobilu, mobil a laptop a vyrazil na cestu. Došel pěšky do španělského Santiaga de Compostela, do Říma a potom do Jeruzaléma.

Čtěte také

„Svatojakubská cesta se přede mnou otevřela v roce 2009 – a do roka jsem vyrazil,“ vzpomíná Petr Hirsch na svou cestu do Santiaga de Compostela. „Cesta mi trvala téměř sedm měsíců. Šel jsem přes hory a cestu jsem si užíval.“

Co všechno dnes novodobí poutníci na svých cestách zažívají? Nejen na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala. Vydejte se prostřednictvím rozhovoru na cesty s „českým Forrestem Gumpem“!

Záznam celého rozhovoru s Petrem Hirschem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.