Chystáte se do Vídně? Rakouské vánoční trhy jsou svátečnější, uznává šéf Českého centra

20. prosinec 2014

Věděli jste, že už v roce 1814 si ve Vídni poprvé začali předávat štědrovečerní dárky? Možná proto je dnes v rakouské metropoli celkem 21 adventních trhů. „Jeden z nejkrásnějších je na nádvoří zámku Schönbrunn. Osvícený zámek dodává trhu příjemnou atmosféru,“ popisuje šéf Českého centra ve Vídni Martin Krafl v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Nejstarší vánoční trh ve Vídni najdete na Radničním náměstí. Ten však považuje za trochu kýčovitý. „Osobně volím trh ve Spittelbergu, malebném městě ve Vídni, které připomíná pražské Staré Město. Má romantický charakter, nejezdí tam auta a turisté neloudí,“ vysvětluje.

V porovnání s Prahou jsou ale vídeňské vánoční trhy svátečnější. „Rakušané jsou klidnější, umí si svátky daleko více užít. Máte pocit, že na adventních trzích je méně spěchu,“ podotýká s tím, že patřičné kouzlo dodává trhům i císařská kulisa.

Z historického pohledu první, tehdy ještě podzimní, tržiště zavedl v roce 1296 římský král a vévoda rakouský Albrecht I. Habsburský. „Prodávali se tam podzimní zemědělské výrobky, ale i různé cukroví. Až v polovině 19. století se proměnilo v adventní tržiště,“ nastiňuje.


Vyzkoušejte mandarinkový punč!
Smíchejte dohromady mandarinkový džus, 200 ml bílého rumu a 500 ml vymačkané pomerančové šťávy. Přidáte skořici, hřebíček a vanilkový cukr. To vše 30 minut zahříváte a podáváte v hrnku s plátkem pomeranče.

Jak se ve Vídni dívají na české turisty? Na čem si můžeme pochutnat na vídeňských adventních trzích? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: mmk
Spustit audio