Co přinesl technologický veletrh CES 2017? Otakar Schön představuje robotického kocoura nebo chytrý invalidní vozík

16. leden 2017

Novinář a technologický editor Hospodářských novin Otakar Schön se vrátil z největšího veletrhu spotřební elektroniky na světě CES 2017 v Los Angeles. Jak vypadá technologická budoucnost lidstva a s čím nám mohou pomoci technologické hračky?

„Hračky vám pomůžou s čímkoliv od narození až po stáří. Na místě byla k vidění třeba chytrá ponožka pro miminko, která monitoruje jeho pohyby a dokáže odhalit třeba problémy ve spánku. Když se dostaneme přes dospělý věk, kdy vám robot časem pomůže nejen vyprat prádlo, ale také ho vyžehlit a složit, tak se dostaneme ke staršímu věku – letos na CESu zaujal třeba chytrý invalidní vozík, který lépe zvládá překážky,“ vyjmenovává Otakar Schön.


Otakar Schön je technologický novinář a naštěstí to není žádný "jezdec apokalypsy". Píšu to proto, že futurologické úvahy vedou často k tomu, že se blíží soumrak civilizace, že lidstvo leniví a degraduje .... a že možná jednou svou svobodnou vůli vyměníme za pohodlí, které nám stroje poskytnou. A nejen svobodnou vůli, ale i lidské instinkty a šedou kůru mozkovou. Mě v rozhovoru s hostem spíš zajímalo umění možného, které nabídl největší technologický veletrh světa CES v Las Vegas. A že toho bylo - od asistenta v domácnosti, který už vybaví za vás úplně všechno (má ovšem taky většinu vašich dat a přístupových kódů) přes robokocoura pro děti až po inteligentní ponožku pro novorozence, která je vlastně monitorem spánku. Rozhodně zajímavé. Něco z toho se chytí, jiné věci jsou jen technologickými výstřelky a zmizí v řádu měsíců ... A mě se stejně do toho všeho pořád vrací Čapkovo RUR: "Přírodo, přírodo, život nezahyne! Zase se začne z lásky, začne se nahý a maličký; ujme se v pustině, a nebude mu k ničemu, co jsme dělali a budovali, k ničemu města a továrny, k ničemu naše umění, k ničemu naše myšlenky, a přece nezahyne! Jen my jsme zahynuli. Rozvalí se domy a stroje, rozpadnou se systémy a jména velikých opadají jako listí; jen ty, lásko, vykveteš na rumišti a svěříš větrům semínko života."Lucie Výborná

Z hraček pro děti ho nejvíce zaujalo Lego Boost. Základ hračky tvoří robotické jádro, ale na to se dají pomocí známých barevných kostiček stavět další věci a dítě si vytváří vlastní hračku. Pomocí aplikace pak třeba vámi postavený kocour „ožije“.

„S pomocí aplikace na tabletu můžete kocoura ovládat. Robotické jádro má čidla, takže ten kocour může chodit, vyhne se překážkám, umí zamňoukat. Robot má dokonce vystřelovací šipku, takže když vás naštve sourozenec nebo rodič, pokud si hrajete jako dítě, můžete použít i ,zbraně,‘“ popisuje Schön.

Dospělé mohou zaujmout třeba virtuální asistenti. Tyto služby fungují už dnes. S pomocí virtuálních asistentů jednou nebudeme muset vytáhnout paty z domu – budeme si moct nechat přivézt nákup, zařídit vyvenčení psa, ale musíte na to mít peníze a aplikaci. Všechny tyto aplikace ale zatím fungují jen v jiných jazycích než v češtině.

Vzdáváme se využíváním takovýchto služeb své vlastní svobodné vůle? „Já myslím, že zatím se lidé rozhodují, co do toho reproduktoru řeknou. Ale myslím, že lidé jsou hlavně pohodlní - pokud jim to bude přinášet pohodlí, tak si na to strašně rádi zvyknou,“ domnívá se Otakar Schön.

Jaké zástupce měla na CESu Česká republika? Kam směřuje virtuální realita? A vzdáváme se čím dál větším využíváním technologií svobodné vůle? Poslechněte si celý rozhovor s Otakarem Schönem. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio