Co stihnout do Vánoc? Zaměřit se na duchovno, dát do pořádku vztahy, radí kněz René Václav Strouhal

21. prosinec 2014

Období adventu je pro něj náročné – je spojené s kněžskou službou, která představuje zpovědi, ale i obstarávání věcí potřebných na svátky. „Naštěstí mám vynikající spolupracovníky, do života farnosti a obce se zapojuje mnoho lidí,“ podotýká katolický kněz René Václav Strouhal, který vede farnosti sv. Jiljí v Moutnicích a Těšanech.

Na sváteční bohoslužby se vždy těší, ale navštěvuje i rodiny. „Lidé mají rádi svátečnost a vánoční atmosféru,“ domnívá se.

Čtvrtou adventní neděli vnímá spíše jako tišší období. „Je důležité zaměřit se na duchovní prožívání toho, co náš čeká,“ upozorňuje s tím, že člověk by si mohl dát do pořádku vztahy, aby neměl na Vánoce v podvědomí něco neukončeného.

Čtěte také

Podle něj lidé v dnešní době umí málo naslouchat druhému člověku. „Z psychologického hlediska je každý člověk tak trochu uzlíček zranění, je důležité projevit dobrou vůli,“ říká s tím, že pokud byl vstřícný krok přijatý, tak to může na Vánoce nakonec těšit obě strany.

Pro kněžství se rozhodl, když uposlechl vnitřní hlas, který v něm mnoho let zazníval. „Když do našeho státu přijel napotřetí Jan Pavel II., ucítil jsem, že mám být knězem. Všechny své dosavadní plány jsem zrušil,“ vysvětluje.

Proč se mu líbí díla Tomáš Akvinského? A jak se dívá na komercializaci Vánoc? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio