Co vše bude umět navigační systém Galileo? Odpovídal vládní zmocněnec Karel Dobeš

2. září 2014

Jaké výhody má přinést evropský navigační systém Galileo? „Zvýší se dosažitelnost satelitů, například na chytrém mobilu budete mít kvalitnější signál,“ říká Karel Dobeš, zmocněnec vlády České republiky pro projekt Galileo. K tomu ale satelity musí pokrýt celou Zemi, dva z nich se při tom nepodařilo vynést na oběžnou dráhu. Proč? A hrozí zpoždění projetku? I na to se ptala moderátorka Lucie Výborná.

Ke spuštění navigačního systému Galileo má dojít v letech 2015-2016. „Nejdříve bude zahájen zkušební provoz, postupně bychom měli dosáhnout celkového krytí Země, to znamená 18 satelitů v oběhu, nyní máme čtyři,“ nastiňuje.

Satelity systému musí dosáhnout kruhové dráhy kolem Země ve výšce 32 tisíc kilometrů. „Na každé dráze má být v budoucnu devět satelitů. Máme dva satelity, které jsou funkční, akorát jsou na špatné dráze. Musíme vyšetřit, proč se tak stalo,“ vysvětluje.

Satelity vynesla ruská raketa Sojuz, a tak se nabízí otázka, zda se do kosmického prostoru nepromítla studená válka. „V oblasti vesmírných aktivit probíhala vždy úzká spolupráce i v dobách studené války, kterou si já pamatuji. Pro Rusko je tahle věc velký byznys,“ míní.

Karel Dobeš v Hostu Radiožurnálu

Pokud nakonec vše proběhne podle plánu, budou takové smartphony vybaveny na systém Galileo? „Jsem přesvědčen, že ano, ale není to věc výborců přístrojů, ale čipů. Pro uživatele se zvýší dosažitelnost satelitů a existuje dohoda mezi Ruskem, USA a Evropou, podle které jsou v otevřeném provozu signály kompatibilní,“ říká.

Co vše bude umět systém Galileo? Bude používat kódovanou službu? A proč je pro Česko výhodné, že systém Galileo sídlí v Praze? I to jste mohli slyšet v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio