Csongor Kassai o Snu noci svatojánské: Proč dělat z Puka transvestitu?

8. červenec 2013

Ani těm z vás, kdo se nepovažujete přímo za divadelní fanoušky, určitě není tvář tohoto převážně divadelního herce neznámá – pokud vám tedy náhodou neunikl snímek Jana Hřebejka Musíme si pomáhat, nominovaný na Oscara. Židovského mladíka Davida v něm hrál právě slovenský herec Csongor Kassai, pondělní host Patricie Strouhalové. „Předávání Oscarů jsem tenkrát sledoval ze záznamu. Na velkém plátně tam promítali mou tvář – no co víc si přát?“ směje se.

Léto, William Shakespeare a širé nebe nad hlavou, to už po dlouhé roky patří neodmyslitelně k sobě. Dokazuje to i Csongor Kassai, který v rozhovoru s Patricií Strouhalovou představil jednu z inscenací letošních Letních shakespearovských slavností – svatební „crazy komedii“ Sen noci svatojánské.

Hraje v ní dvojroli Egeuse a Puka a podle toho, co říká, se v případě, že se na Sen noci svatojánské chystáte, rozhodně máte na co těšit. Vezměte si takové kostýmy. Už text na stránkách Letních shakespearovských slavností slibuje jistou extravaganci a Csongor Kassai jen potvrzuje, že se rozhodně nejedná o klamavou reklamu.

Čtěte také

„Kostým Puka měl původně vypadat jinak. Když byl nakreslený, trochu jsem se toho obával. Proč dělat z Puka transvestitu? ptal jsem se sám sebe,“ usmívá se, když popisuje původní návrh kostýmu Puka.

A jak to nakonec dopadlo? Huňaté nohavice, lesklé černé legíny, lahovky, střapce a popruhy… no koneckonců zajděte se podívat sami! Až do 20. července se Sen noci svatojánské hraje v Praze, pak se stěhuje do Ostravy, do Brna a Zvolene. V srpnu se inscenace vrací zpátky na Pražský hrad.

Záznam celého rozhovoru s Csongorem Kassaiem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio