Čtěte dětem! Kniha je nejlevnější cestovní kancelář, vyzývají autoři projektu Celé Česko čte dětem

30. červen 2015

Čtete? A čtete také svým dětem? Autoři projektu Celé Česko čte dětem připomínají, že k této činnosti nejsou potřeba žádné teoretické znalosti, jen chuť a klidná chvíle. Jenže lidé mají tendenci čtení zanedbávat, přiznává autorka projektu Eva Katrušáková a odborný garant a psycholog Jeroným Klimeš.

Lidé čtení zanedbávají, zdůrazňuje psycholog Jeroným Klimeš v rozhovoru s moderátorem Petrem Králem. Čtení, jak připomíná, totiž není spontánní aktivita jako třeba běhání, ale dovednost, kterou si člověk musí osvojit.

Čtení vyžaduje návyk a kázeň, a to nejen u dětí, ale i u dospělých. Jenže kniha nám toho může spoustu dát. „Čtení je nejlevnější cestovní kancelář,“ tvrdí s nadsázkou Jeroným Klimeš, který přirovnává čtení ke hře na hudební nástroj. S oběma činnostmi je třeba začít už v dětském věku.

Čtěte také


„Když se děti nenaučí číst knihy, budou mít problém při čtení na počítači. Proto je třeba začínat s papírovými knihami,“ přibližují autoři projektu Celé Česko čte dětem.

Poslechy audioknih Eva Katrušáková sice nezavrhuje, ale současně přiznává, že při takové činnosti něco chybí, totiž pouto mezi rodiči a dětmi. „Chybí rodičovské pohlazení, přitulení a kontakt, kdy dítě ví, že mu rodič pravidelně věnuje svůj čas,“ přibližuje.

Některé knihy jsou růžové kýče, tvrdí Eva Katrušáková

Pozor by rodiče měli dávat i při samotném výběru knih v knihkupectví, a to nejen co se týče obsahové stránky. „Mnohé dětské knihy jsou růžový kýč,“ uznává Eva Katrušáková. Rodiče by si podle ní měli uvědomit, že kniha má vychovávat i výtvarně. „Knihou dáváme dítěti ukázku, jak má vypadat krásná kresba,“ připomíná.

Eva Katrušáková, autorka projektu Celé Česko čte dětem

Eva Katrušáková a Jeroným Klimeš nezavrhují ani komiksy. Čím je dítě mladší, tím víc potřebuje kombinovat zrak a sluch. „Komiks je obrázkový scénář a postupně dítě přechází na čistě textovou podobu,“ shodují se.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio