Cyklistka Tereza Diepoldová a plavec Jan Povýšil, medailisté z paralympiády

18. září 2012

Cyklistka Tereza Diepoldová a plavec Jan Povýšil jsou oba medailisté z paralympiády, která proběhla v Londýně. „Bylo to neuvěřitelné, přes sedmnáct a půl tisíce diváků nejrůznějších věkových kategorií,“ vzpomíná na atmosféru v britské metropoli Jan Povýšil.

Podle českého paralympionika byla atmosféra londýnské akce ještě lepší než v Sydney, přestože plavání je spíš sportem Australanů. To naopak Tereza Diepoldová přešla z vody na kolo a vůbec netušila, co vlastně má od cyklistických paralympijských závodů čekat.

„To, co jsem zažila na velodromu, bylo úžasné. Byl tam kotel, křičelo se a bylo vidět, že Angličani cyklistice rozumí a že je tenhle sport baví,“ je spokojená česká paralympionička.

Takhle příjemnou atmosféru přitom zažije málokde. „Když zavodíme v Kanadě, tak zavodíme v takové malé vesničce, kde nám prakticky všichni fandí, jsou na nás milí a jsou hodně nadšení. Na jiných světových pohárech moc lidí nepřijde. Občas tam jsou jen rozhodčí a závodníci,“ srovnává Tereza Diepoldová.

Paralympiáda je soběstačná akce, vzkazuje českým médiím Jan Povýšil

Za pravdu jí dává i Jan Povýšil. „Paralympiáda je vždycky to nejvíc, co člověk může zažít. Nikde jinde na vás sedmnáct a půl tisíce lidí nebude koukat,“ má jasno paralympijský plavec. Londýnským pořadatelům by prý neměl co vytknout, akci zvládli perfektně.

Tereza Diepoldová přešla z bazénu na tratě velodromu

Komu by však Jan Povýšil něco vytknul, by byla česká média. „Kromě Radiožurnálu a České televize tam neměl nikdo nikoho vyslaného, což bylo trochu smutné. Pak média zjistila, že paralympiáda funguje a že je to sledovaná akce. A tak se začaly psát články o tom, jak se dopuje na paralympiádě,“ posteskl si ironicky český paralympionik.

Podle něj však snad alespoň naše média konečně zjišťují, že paralympiáda je soběstačná akce, která se ve světě těší velké vážnosti. „U nás byla dosud vnímaná jako přívěšek za olympiádou, jako ta druhá akce, kam si jdou zazávodit lidi s handicapem,“ popisuje Jan Povýšil.

Svých hostů se moderátorka Lucie Výborná zeptala i na řadu dalších otázek. Zajímá vás například, jak u jednotlivých disciplín členové Mezinárodního paralympijského výboru posuzují rozdíly v postižení soutěžících? I na to přišla řeč.

Záznam celého rozhovoru s Terezou Diepoldovou a Janem Povýšilem, stejně jako dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio