Dagmar Smržová

27. říjen 2010

Hostem Hanky Shánělová byla ve středu dokumentaristka Dagmar Smržová, která sice hned na začátku rozhovoru uznala, že by si měla lidi, o kterých natáčí, držet od těla. Jak však moderátorce a posluchačům přiznala, nedaří se jí to. „Často si je oblíbím, vídáme se nebo se staneme přáteli,“ připustila.

A protože začíná Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě, na kterém se Dagmar Smržová prezentuje se svým snímkem Zachraňte Edwardse, mluvilo se i o osudu dívky postižené Edwardsovým syndromem. Takto postižené dítě může umřít ihned po porodu nebo do jednoho roku a nemusí být schopno přijímat potravu. „Dnes budou dívce tři roky a přijímá potravu sondou, což je její jediné omezení,“ popisuje.

Režisérku Dagmar Smržovou přivedla k tomuto tématu vlastní zkušenost. „Ve třetím měsíci těhotenství mi řekli, že se mé dítě narodí postižené,“ vysvětluje nelehkou situaci s tím, že prožila pět měsíců hrůzy. „Nakonec se narodil zdravý chlapec, a tak mě napadlo, že bych svou zkušenost mohla promítnout do dokumentu.“

Jak Dagmar Smržová poznamenává, najít rodinu, která si hodlá postižené dítě nechat a navíc jí nevadí natáčení, bylo velmi složité. „Oba manželé se báli toho, co je čeká, ale i kamery a popularity. Přáli si však ukázat, že existuje jiná cesta než potrat,“ nastiňuje.

Moderátorka Hanka Shánělová se neváhala zeptat na způsob natáčení časosběrného dokumentu. Kde je hranice, kterou by Dagmar Smržová nechtěla překročit? Jaký je její názor na potrat? Nejen to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Dagmar Smržovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio