Dan Bárta: Povedený koncert, to není žádná námaha. Ale občas je fajn jen tak sedět doma

25. leden 2016

Když se vrací k minulosti, vypočítává, že hraje průměrně každý třetí den a někdy stojí na pódiu i 10 nebo 12 dní za sebou. Ne vždy se vystoupení povede podle původních představ, uznává zpěvák Dan Bárta.

V takovém momentu se prý uklidní vírou, že příště to bude lepší. Inspiruje se totiž myšlenkou regrese k průměru. Během každé písně však musí vědět, jaký zvuk chce vytvořit. „Muzikant musí také ovládat svůj nástroj,“ připomíná Dan Bárta v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Skutečná smůla je, když má člověk představu, ale nemá vhodný nástroj. Když jím disponuje a má bazální talent, cvičí tak dlouho až řemeslo ovládne a pomocí rukou, nohou nebo dechu vysněného zvuku dosáhne. Takovým způsobem vzniká hudba podle Dana Bárty, která je podle jeho slov mnohem objektivnější než si člověk může myslet. „Rytmus existuje sám o sobě a my se na něj napojíme,“ vysvětluje.

Čtěte také

Dan Bárta působí podle Lucie Výborné nesystematicky, přesto se věnuje systematické činnosti – třetím semestrem studuje aplikovanou ekologii.

„V prvním semestru jsem měl matematiku, šel jsem na doučování a nakonec jsem zkoušku udělal a vypočítal sedm z deseti příkladů, ve kterých jsem neměl žádnou numerickou chybu,“ popisuje své nadšení z toho, že se mu „po 45 letech povedl neudělat banální numerickou chybu“. „Pokouším se o studium a to mě systematizuje,“ shrnuje známý zpěvák.

Dan Bárta, zpěvák

Vysoká škola by podle něj měla naučit člověka klást otázky. „Ostatní jsou jen metody, způsoby zjišťování a ověřování, ale důležitá je hlavně dobrá otázka,“ uvažuje a uznává, že možná by lidé měli studovat až po třicítce nebo pětatřicítce. „jenže čím by se pak takový člověk živil, chudák jeden nešťastná,“ připomíná.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio