Dárců krve bychom potřebovali víc, hlavně mladých, říká místopředseda Společnosti pro transfuzní lékařství

16. červen 2016

I když to zní neuvěřitelně, historie dárcovství krve sahá až do 17. století, kdy se v Anglii a Francii začalo experimentovat s převodem krve – nejprve mezi zvířaty, později i mezi lidmi. V roce 1678 ale církev údajně tyto experimenty zakázala.

Host Lucie Výborné, primář transfuzního oddělní Fakultní nemocnice v Hradci Králové a místopředseda Společnosti pro transfuzní lékařství ČLS JEP Vít Řeháček průkopníky lékařství obdivuje. A jaká je současnost? „Dárců krve bychom potřebovali trochu víc, hlavně těch mladých prvodárců, mladých studentů těsně po 18. roce, kteří by byli k dispozici, aby nahradili ty, kteří dárcovství ukončují,“ říká.

Noví dárci se podle jeho zkušeností nejlépe získávají tak, že současní dárci přivedou své děti, kamarády, příbuzné nebo spolupracovníky. Každému dárci je odebráno 450 mililitrů krve. „Ve vaku, do kterého krev teče, je asi 63 ml antikoagulačního roztoku, který zabrání sražení krve. Vak se dá do centrifugy, a díky tomu, že jednotlivá krevní tělíska mají rozdílnou hmotnost, tak se rozdělí.“

Nahoře zůstane plazma, dole červené krvinky a mezi nimi vrstva bílých krvinek a krevních destiček. Červené krvinky se poté přepustí do samostatného vaku, stejně tak plazma, a po další centrifugaci se oddělí i krevní destičky. Každá krevní složka se totiž skladuje při jiné teplotě a s krevními destičkami se navíc musí pohybovat.


Důvody trvalého vyřazení z dárcovství krve: infekční choroby, například hepatitida B a C, pozitivita HIV, chronická onemocnění orgánů, například závažná onemocnění srdce, jater, plic a ledvin, nádorová onemocnění, hematologická onemocnění a další.

Pokud byste sami chtěli darovat krev, může vás omezit třeba i vaše letní dovolená. „V mimoevropské destinaci se můžete setkat s infekcemi, které lze přenést krví, a na základě toho jsou stanoveny intervaly, po jakou dobu není možné krev darovat,“ vysvětluje doktor Řeháček. Po návratu z malarických oblastí nelze darovat 6 měsíců, při použití antimalarik až 1 rok.

Pokud mezi tuto skupinu nepatříte, můžete se zapojit i do akce Daruj krev s Českým rozhlasem!

autoři: lvb , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.