Daria Klimentová: Kdybych si připustila, že v hledišti sedí tolik lidí, nikdy bych na pódiu netančila

25. srpen 2015

Před rokem se primabalerína Daria Klimentová rozloučila se svou 25letou kariérou, ale nic nekončí ze dne na den a baletu se tato osobnost taneční scény věnuje i dál – jako pedagožka.

Tanec ji stále baví, ale jak v rozhovoru Hosta Radiožurnálu s moderátorkou Lucií Výbornou připomíná, tělo začíná být po tolika letech náporu opotřebované. „Před měsícem jsem byla v Číně, tančila Louskáčka, dívala se do zrcadla a řekla si, že růžová je pro mladé,“ naznačuje Daria Klimentová, že zřejmě skončí i s gala.

Jako primabalerína Anglického národního baletu měla po odchodu z podia spoustu možností. „Královský balet nabízí rekvalifikace tanečníkům, a tak jsem si doplnila pedagogické vzdělání,“ přibližuje s tím, že si zdokonalila angličtinu, aby nakonec zvládla ústní i písemné zkoušky.

Čtěte také

V současné době učí, přestože si stále není jistá, zda jde o správnou cestu. „Nechci učit na škole, raději v souboru. Protože jsem odtančila všechny hlavní role, mám k tomu blíž než k učení metodiky,“ vysvětluje. V souboru se podle svých slov snaží navodit přátelskou atmosféru, byť tlačení baletek do náročnějších výkonů považuje za důležité.


Vždycky jsem byla introvert a skrývala se. Dělám to i teď, i když nenápadněji.

Souznění s tanečním partnerem poznala při konci kariéry. „Potkala jsem člověka, se kterým si rozumím i mimo jeviště, což je důležité. Určitě mi to prodloužilo kariéru,“ soudí. Vadim Muntagirov je mladší než ona. „Bála jsem se, že se mi budou všichni smát, jak jsem oproti němu stará. Dva tři týdny jsme se na sebe nemohli podívat,“ vzpomíná.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio