David Jan Žák: Při psaní Návratu Krále Šumavy jsem zjistil, že neexistuje černá a bílá

Josef Hasil, muž, který si ve spisech Státní bezpečnosti vysloužil pojmenování Král Šumavy, se už před desetiletími stal legendou. Po dlouhou dobu nepolapitelný převaděč sice na sklonku 40. let skončil v komunistickém lágru, nakonec se mu však za dramatických okolností podařilo uprchnout na Západ a stát se agentem CIA. Jeho osudy přibližuje kniha Návrat Krále Šumavy z pera Davida Jana Žáka, která se na sklonku loňského roku stala bestsellerem.

Ještě dnes budí jméno Josef Hasil na Prachaticku emoce. I to v rozhovoru s Lucií Výbornou zdůrazňuje David Jan Žák, muž, který sběru materiálů a informací o legendárním převaděči zasvětil šest let svého života. „Scházel jsem se s lidmi, kteří s ním spolupracovali, s lidmi, kteří byli zavřeni jen za to, že mu dali najíst nebo jej svezli na motorce – dostali třeba šestnáct dvacet let,“ popisuje spisovatel.

„Setkal jsem se však i s lidmi z druhé strany: s esenbáky, kteří tenkrát v pohraničí sloužili,“ upozorňuje. „Právě od nich jsem se dozvěděl například to, že na Josefa Hasila byl veden hon jako z Divokého západu. Ten, kdo jej dopadne živého nebo mrtvého, měl dostat milión. A setkal jsem se i s těmi, kteří jej měli na mušce, a přesto nestříleli.“

Co pro tyto pohraničníky bylo silnější než vidina miliónu korun? I to v rozhovoru, který vedla Lucie Výborná s Davidem Janem Žákem, zaznělo. A dozvěděli jste se v něm i to, že podle Davida Jana Žáka neexistuje černá a bílá. „Není možné tvrdit, že kdo byl u SnB nebo kdo byl komunista, tak byl špatný,“ upozorňuje spisovatel. „Doba byla šílená.“

Proč si příslušníci SnB o Hasilovi mysleli, že je zosobněný démon? A jak těžké je pro spisovatele psát o žijícím muži, který se stal legendou, a přitom jej přehnaně neglorifikovat? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Davidem Janem Žákem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio