David Ondříček o filmu Anthropoid: Netušil jsem, že film lidi tolik chytí

30. září 2016

Davidu Ondříčkovi, který za českou stranu produkoval britsko-český film Anthropoid, se po premiéře ulevilo. Jako režisér mívá často svého filmu plné zuby, protože ho musí při dokončování vidět stokrát, ale u Anthropoidu to tolikrát nebylo.

Podle Ondříčka bylo složité sehnat peníze na natáčení, ale pomohla jim osobnost představitele jedné z hlavních rolí: „Zlomový bod byl, že když do filmu vstoupil Jamie Dornan, tak jsme měli štěstí, protože ten týden se ještě stal v nějakém časopise nejvíc sexy mužem světa. On se do toho scénáře zamiloval a ty peníze se nabalily mnohem rychleji.“

Snímek měl světovou premiéru na filmovém festivalu s Karlových Varech, následovaly premiéry v USA a ve Velké Británii. U nás mohli diváci Anthropoid poprvé vidět ve středu a podle Davida Ondříčka byla premiéra u nás největší.

Moderátor Petr Král se zúčastnil jedné z projekcí – sál byl absolutně plný, po skončení filmu v něm ale i tak bylo hrobové ticho a lidé odcházeli až po skončení titulků, když se rozsvítilo světlo v sále. „Mám neuvěřitelný pocit. Přiznám se, že jsem v to doufal, ale byl jsem trochu skeptik. Netušil jsem, že film lidi natolik chytí,“ uvádí Ondříček.

Na filmu tvůrci spolupracovali i s Vojenským historickým ústavem. David Ondříček říká, že Zdeněk Špitálník jako vojenský poradce byl denně na natáčení a všichni tím filmem žili, zároveň ale chápali, že je to režisérská interpretace a že i když chtěl být režisér přesný, některé pasáže filmu jsou fikce.

David Ondříček

Režisér Sean Ellis i producenti chtěli podle Ondříčka velké zastoupení českých herců. Ellis si také prosadil, že budou angličtí herci mluvit s českým přízvukem, aby bylo jasné, kdo jsou Češi a kdo Němci, kteří mluví zase s německým přízvukem. David Ondříček říká, že je za to velmi rád a že takové zastoupení českých herců v mezinárodní koprodukci je ojedinělé.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pkr , jpr
Spustit audio