David Slížek: Nechovejte se na internetu jako doma

Umíte si představit, že se procházíte po hlavní ulici ve své obci, rozhazujete kolem sebe fotky svých nahých dětí a do toho hlasitě vykřikujete kódy PIN ke svým platebním kartám? Zřejmě ne. Na internetu se tak však chová leckdo – a přitom zas až o tak velký rozdíl nejde. „Internet je veřejný prostor. Nemůžete počítat s tím, že data, která na něm zveřejníte, zůstanou soukromá – naopak,“ varuje šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Internet není soukromý prostor – a podle toho bychom se k němu měli chovat. Tak David Slížek shrnuje, jak nedopustit, aby se z internetu stala naše noční můra. „Je však třeba říci, že Češi už jsou poučenější,“ upozorňuje na to, že se vztah Čechů k ochraně soukromí na internetu postupně lepší.

Jako takřka všude jinde, i tady platí, že vědění znamená moc, v tomto smyslu moc nad vlastním soukromím. A Češi už jsou podle všeho o internetové bezpečnosti a ochraně osobních údajů mnohem poučenější, než bývali před pár lety.

Mezery však stále existují. Věděli jste kupříkladu, že fotky, které nahráváte na své soukromé facebookové profily, se okamžikem uploadu stávají majetkem Facebooku? „Tím, že si založíte účet na Facebooku a odsouhlasíte podmínky užívání účtu, má Facebook právo nakládat s veškerými vašimi údaji včetně fotek,“ upozorňuje šéfredaktor serveru Lupa.cz.

Situace se už přesto alespoň částečně zlepšila. „Svá data si dnes už alespoň můžete stáhnout k sobě, můžete o nich mít přehled. Facebook k povolení této možnosti přistoupil po tlaku jistého rakouského studenta práv,“ připomíná David Slížek.

David Slížek během rozhovoru

Jste-li jedním z přibližně miliónu aktivních facebookových uživatelů u nás, možná jste se právě vyděsili. U sociálních sítí nebo internetu obecně by však vaše starost o ochranu vlastního soukromí končit rozhodně neměla. Alespoň ne tehdy, jste-li vlastníkem některého z moderních chytrých telefonů. A proč? Odpověď Davida Slížka si poslechněte v našem audioarchívu.

Dozvíte se i řadu dalších věcí. Co myslíte, do jaké míry ovlivnily výsledek první přímé volby prezidenta sociální sítě? A nakolik jsou bezpečné jsou takzvané bezkontaktní platby?

Záznam celého rozhovoru s Davidem Slížkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio