Dětem hrozí nadváha! Místo sportu tráví čas u počítačů, varuje odbornice z IKEMu

„Diety založené na hladovění nemají velký efekt, jsou kontraproduktivní,“ podotýká Věra Adámková z pracoviště preventivní kardiologie pražského IKEMu. Podle ní bychom měli méně kalorickou stravu spíše dlouhodobě dodržovat. Proč roste obezita u dětí? A co je to mírná nadváha? Nejen na to odpovídala v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovu.

Mýtů ohledně váhy, zdraví a spokojeného způsobu života je v dnešní době celá řada, velmi diskutovaným tématem je třeba index hodnocení optimální hmotnosti. „Nejčastější, ale nikoliv bezchybný je body mass index, který nebere v potaz rozložení tuku. S optimální hmotností je celosvětový problém,“ míní.

Co se týče stavování v českých školách, tak zhruba 10 % školních dětí nechodí na obědy z ekonomických důvodů. „Některé děti ale stravu ve školních jídelnách vrací a jdou si koupit hamburger,“ podotýká s tím, že dalším problémem je rostoucí dětská obezita. „Více než u sportu tráví čas u počítačů, tam vynikají,“ upozorňuje.

Čtěte také

Celá řada specializovaných pracovišť se zabývá i takzvanou paleolitickou dietou. „Jde o hypotézu, že jsme nastaveni archetypálně na určitý typ stravy. Ale musíme brát v potaz, že člověk starší doby kamenné hodně dlouho běhal, než něco ulovil,“ vysvětluje s tím, že nadměrný přísun bílkovin nemusí být v určitém věku pro dnešního člověka zdravý.

Jak lze díky správné stravě potlačit hyperaktivitu u dětí? Co dokáže udělat s organismem karnitin? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.