Děti musí být jiné, protože doba je jiná, říká letos nejoblíbenější učitel

26. březen 2017

Lukáš Lis v anketě Zlatý Ámos uspěl hned trojnásobně, když vedle celkového vítězství získal i tituly Ámose sympaťáka a Ámose češtináře. Dostal totiž nejvíc hlasů na internetu a jako nejlepšího češtináře ho vybrala ministryně školství Kateřina Valachová.

„Snažím se vnutit žákům pocit, že to chtějí oni a ne já. Když je k něčemu nutím, vědí proč,“ říká letošní Zlatý Ámos. Do školy chodil vždycky rád, stát se učitelem ale nebylo jeho přáním, pro tuto profesi se rozhodl teprve až po studiu.

„Děti na maloměstě jsou stále ještě děti," říká Lis. „Myšlením a sebevědomím jsou šesťáci v Praze, deváťáci v Soběslavi.“ Není ale zastáncem myšlenky, že děti jsou stále horší a horší. „Jsou jiné, protože doba je jiná.“


K titulu Zlatého Ámose vyhrál Lis se svou třídou zájezd do Legolandu, za nejlepšího češtináře se s dětmi podívá do krokodýlí zoo.

Podle svých žáků jim Lukáš Lis rozumí a o jiné funkci ve školství zatím nepřemýšlí. „Baví mě práce s dětmi, nesnáším administrativu. Jako ředitel bych se vzdal toho, co se mi líbí a dělal, co se musí.“

O nominaci na Zlatého Ámose do poslední chvíle nevěděl. Děti samy sesbíraly sto podpisů z celé školy, sepsaly charakteristiku svého učitele a také jednu zvláštní příhodu s nominovaným.

Finalisté dostali také možnost navštívit Pražský hrad a promluvit si s prezidentem o školství.

autoři: pst , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.