Digitální únava očí postihuje každého druhého člověka, říká Šárka Skorkovská. Kdy máme navštívit očního lékaře?

24. březen 2018

Máte pocit, že vidíte hůř na čtení? Pravděpodobně se u vás začíná projevovat presbyopie. A to je také ten správný okamžik, kdy bychom měli navštívit očního lékaře. Právě to doporučuje primářka brněnské oční kliniky a oftalmochirurg Šárka Skorkovská, podle které takzvaný syndrom suchého oka už dnes patří k civilizačním onemocněním.

Specializací Šárky Skorkovské jsou operace šedého zákalu, chirurgické odstranění dioptrických vad nebo operace odchlípení sítnice. A přestože se oční chirurgii věnuje přes 25 let a během své praxe provedla na 10 tisíc očních operací, tak přiznává, že i v jejím oboru existuje stále hodně otazníků.

„Oblast vrozených, degenerativních onemocnění sítnice nebo zrakového nervu je oblast, která nás trápí, protože zatím neznáme účinnou léčbu,“ říká.

Naopak operace šedého zákalu prodělala obrovský pokrok a je nejčastěji prováděným chirurgickým zákrokem na světě. V Africe i v Asii je obrovské množství lidí, kteří jsou nevidomí pro šedý zákal. Ten ale lze velmi dobře odoperovat, a pacient pak zase vidí.

„Stejný typ operace se také používá i u takzvaných výměn čočky refrakčních, když pacient, který nemá šedý zákal, chce získat nezávislost na brýlích,“ připomíná.

Nejvíce přibývá krátkozrakosti

A co znamená digitální únava očí? Je způsobená takzvaným syndromem suchého oka – když pracujeme s počítačem, tabletem nebo mobilem, tak méně mrkáme. Dnes už jde podle Skorkovské o civilizační onemocnění, které má skoro každý druhý člověk.


Vznik šedého zákalu se vyskytuje ve spojení s vyšším věkem.Šárka Skorkovská

„Je to dáno tím, že pracujeme v klimatizovaném prostředí, s digitálními prostředky, je to i spojeno s věkem, častěji se vyskytuje u žen,“ vyjmenovává s tím, že syndrom suchého oka postihuje především lidi středního a vyššího věku, oční alergické záněty jsou pak spíše doménou mladší generace.

Z očních vad v populaci pak dnes přibývá hlavně krátkozrakosti, kdy hraje významnou roli právě práce do blízka – čteme, díváme se do počítače, hrajeme si s tablety. „To vše přispívá k rozvoji krátkozrakosti,“ uzavírá.

Spustit audio