Dita Pecháčková: Nejsem kuchařka. Jsem žena, která vaří, když je potřeba a když se jí chce

19. březen 2016

Říká se, že muži vaří lépe. Dita Pecháčková sice uznává, že mezi šéfkuchaři bychom našli spíš muže, ale důvodem podle ní není samotný kuchařský um.

„Šéfkuchař, to je fyzicky náročná práce,“ zdůrazňuje tato kuchařka a moderátorka televizního pořadu Deník Dity P. To je podle ní vysvětlení, proč se ženy nestávají šéfkuchařkami. „Neříkám ale, že chlapi nejsou skvělí kuchaři. A také nechci vytvářet klišé, ale přijde mi, že ženy vaří s větší láskou. Je tam cítit ženskost, láska, maminkovost,“ uvažuje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Ačkoliv píše kuchařky a má pořad o vaření, přijde jí přehnaný povyk, jaký jídlo mezi lidmi způsobuje. „Dáte si v restauraci banalitu a nejdřív ji musíte vyfotit, abyste všem ukázali, co jste ochutnali,“ diví se Dita Pecháčková. Uznává však, že má někdy podobné sklony a poté se cítí trapně. „Ale na sociálních sítích jsem si všimla, kolik lidí vaří, jak skvělé věci dělají a jak pěkně to umí vyfotit,“ uznává.

Čtěte také

Ditu Pecháčkovou můžete znát z kuchařského pořadu České televize Deník Dity P. „Jeden díl se natáčí dva dny, ale všechno to začíná už dlouho předtím, ve chvíli, kdy začnu připravovat kuchařku,“ prozrazuje. A když je kuchařka hotová, usoudí, zda by stálo za to natočit seriál. „To, co říkám, není vymyšlené dopředu. Většinou to promyslím těsně před natáčením, aby moje slova zněla autenticky. To je pro mě důležité,“ tvrdí.


Dita P. o omáčkách
„Zkuste nevařit omáčku každý den, ale třeba jen jednou za týden nebo dva. A pěkně je vymazlete,“ říká. Správná omáčka se podle ní má vařit dvě hodiny a na talíři se musí hezky lesknout.

Na výsledek natáčení se vždy dívá. „Při premiéře se trochu schovávám za svého malého syna a většinou se mi výsledek napoprvé nelíbí,“ přiznává propagátorka české kuchyně, která si kuchařkami listuje nejčastěji ve vaně nebo při čištění zubů.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio