Divadlo, to není jen komedie. Lidé by neměli přestat přemýšlet, říká herec Igor Chmela

12. listopad 2017

Národní divadlo, Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí a Divadlo Kalich. Všechna tato místa jako herec prošel Igor Chmela. V posledně jmenovaném divadle ztvárnil roli ve hře Dvě noci na Karlštejně, a to postavu kosmonauta. Spoluzaložil také původně zájezdové Divadlo Verze, to ale už nyní sídlí v Divadle Mana v pražských Vršovicích.

„Chceme, aby na nás chodili pražští diváci, ale v Praze je strašně moc divadel, takže nalákat diváky je těžké,“ přiznává s tím, že finanční problémy statečně překonávají a pořád z divadla mají radost.

Nejnovější představení Divadla Verze se jmenuje Poručík z Inishmoru – drsná komedie, kde teče krev. „Je to taková sonda o nesmyslnosti terorismu, což je takové žhavé téma,“ přibližuje. Hra se odehrává v Irsku, kde se parta „trotlů“ rozhodne, že bude podnikat teroristické útoky, a všechno zpackají.

A jak se divadlo v průběhu času proměňuje? Trendem jsou například komedie, lidé se chtějí bavit, všichni jsou ve stresu. „Lidé by také neměli přestat myslet,“ dodává s tím, že divadlo má lidem něco říci, sdělit myšlenku.

Kromě divadla mohou diváci Igora Chmelu vidět i v seriálu Modrý kód, kde hraje postavu doktora Žáka, anesteziologa, který sleduje křivky na monitoru, a zároveň alkoholika, který se vyrovnává s úmrtím své ženy. „Je to záporák, který se hraje lépe, než kdyby to byl kladný anesteziolog,“ uzavírá.

autoři: pst , prh
Spustit audio