Dluh z 18 tisíc na půl milionu? Máme velkou naději, že se podaří regulovat trh nebankovních úvěrů, říká Daniel Hůle

2. říjen 2016

Člověk si půjčí 15 až 18 tisíc korun a za dva roky je z toho dluh půl milionu. To je u nás běžný případ zadlužení – poměr konečné částky v exekuci je naprosto katastrofální a dlužníci se často nemohou do konce života z dluhové pasti dostat. Jak taková situace mohla vůbec vzniknout? „Je to zvrácená logika,“ říká Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni, který se problematice dluhů dlouhodobě věnuje.

Systém byl podle něj nastaven díky dvěma motivacím – jednak část lidí, kteří měli možnost ovlivnit systém, na tom vydělávala. „Lidé, kteří se podíleli na vymáhání dluhů, nastavovali advokátní tarify, paušální vyhlášky, exekutorské tarify,“ vysvětluje.

Další část lidí pak uplatňují zvláštní liberalismus nebo neoliberalismus, ale ve své podstatě je to jenom hloupost. „Logika, že každý je za sebe odpovědný a nese si odpovědnost za své dluhy, má jeden háček – ti nejchudší a nejnevzdělanější dluhy nakonec nezaplatí ze svého, za ty to zaplatí daňoví poplatníci skrze různé sociální transfery,“ upozorňuje.

Stávající trh poskytování půjček se dělí na dvě množiny – bílošedá a černá. Černou množinu tvoří lokální lichváři, kteří žijí v chudinských lokalitách a kde žádná forma regulace nefunguje, protože lokální vztahy jsou silnější než právní možnost ochrany.

Problémy vytváří bílošedá zóna, kde na jedné straně banky a několik málo velkých nebankovních společností nabízejí férové produkty, což je bílá zóna, pak ale existuje gigantický šedý trh, kde dnes legálně působí někdo, kdo vytváří dlužníky z 18 tisíc na půl milionu.


Dluhy by neměly být vymahatelné po osobě mladší 15 let, vždy po zákonných zástupcích, problematické je to u lidí 15 až 18 let. DANIEL HŮLE

„Tento trh není přesně zmapován, domníváme se, že čítá 600 až 800 subjektů, kteří přímo poskytují nebankovní úvěry,“ dodává s tím, že z toho přibližně 50 je férových. Podaří se ale někdy regulovat trh?

„Věřím tomu, že tak, jak byl schválen zákon o úvěru pro spotřebitele, tak je tady velká naděje po mnoha letech, že se podaří zregulovat trh a že se nepřelijí šedí poskytovatelé do černých poskytovatelů,“ míní.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio