Dnes už si pacient umí najít i svého patologa, říká profesor Josef Zámečník

O nádorech, biologické léčbě i práci patologa s Josefem Zámečníkem. Je profesorem patologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Fakultní nemocnice v Motole. Svými žáky byl zvolen několikrát po sobě učitelem roku. Proč si ale většina z nás stále myslí, že patolog je hororová postava?

„Pitva k patologii patřila a patří do dneška. Pitvou posunuli patologové medicínu kupředu. Dnes je to moderní diagnostický obor pomáhající hlavně živým pacientům, což už není tak dobrodružné. Poslední pitvu jsem provedl před 10 lety,“ směje se Josef Zámečník.

„Hodně používáme mikroskop. Práce patologa znamená, že si hrajeme s kouskem tkáně pacienta. Je to ale práce i u telefonu, internetu a dalších věcí,“ doplňuje.


Když se řekne patolog, většinou nás ovládne duch soudního lékařství a archetyp lehce hororové postavy v gumové zástěře. Prof. Josef Zámečník mi dokonce řekl, že když krájel na večírku šunku, lidé si ji pak nechtěli brát. Když se ale zaposloucháte do toho, jak a s jakým zaujetím mluví o své práci, budete se s takovým člověkem rozhodně chtít ještě několikrát vidět. Jeho studenti ho opakovaně zvolili učitelem roku, často se začínají specializovat jako patologové hlavně kvůli němu. Jeho věda je fascinující a pomáhá zachraňovat hlavně živé. Navíc - veselejšího patologa byste asi našli jen stěží.Lucie Výborná

Patolog se často účastní i operací. Cílem je, aby chirurg odebral co nejméně tkáně. Tomu peroperační služba napomáhá. „Histologie v laboratoři trvá několik dní, při operaci máte desítky minut,“ popisuje profesor Zámečník.

Vyšetřování vzorku je práce lidí od začátku do konce. Je potřeba ručně nakrájet vzorky tenké 3 mikrometry. Zkušený laborant je pro patologii naprosto zásadní člověk. Trvá den, dva, než se to celé připraví.

Když se podívá na kus mozku, co všechno je profesor Zámečník schopen z něj přečíst? „Odečteme hodně z toho, co se v tom mozku děje. Nejčastější důvod je ložisko, které se rozpíná. Může to být zánět nebo parazit, bohužel je to velmi často nádor. Jsou desítky, možná stovky nádorů, které jsou velmi různé svým chováním nebo možnostmi léčby.“

„My umíme do jisté míry předpovídat. Snažíme se konkrétnímu pacientovi odhalit a predikovat chování nádoru. Snažíme se vyšetřit, jestli není cílená porucha, která by se dala ovlivnit biologickou léčbou. To je ta nová patologie, která je velmi dobrodružná,“ popisuje nový směr medicíny.


Mozek ve stresu se stará o jiné věci a zapomene ordinovat imunitnímu systému, aby chránil tělo. Proto jsou lidé, kteří jsou ve stresu, častěji nemocní. Vliv chronického stresu a vznik nádorových onemocnění spolu určíte souvisí. Jsem hluboce přesvědčen, že tomu tak je.Josef Zámečník

Patologie není nic archaického

„Máme rádi humor a nemusí být černý. Patologové jsou zvláštní skupina lidí, které práce baví. Jinak by to nedělali. A jsme skromní, protože nás nikdo neobdivuje,“ říká Zámečník.

„V mikroskopu vidíte jen obraz. Někdy je dobré pacienta vidět, jaké má klinické příznaky, popovídat si s ním. Obecně platí, že je lepší pacienta neznat. Pokud vyšetřujete někoho, koho znáte, máte tendenci mu fandit. To je špatně. Říkáte si - není možné, aby tak hodný člověk měl tak ošklivý nádor.“

Proč málem vyhodil Josef Zámečník motolskou nemocnici do povětří? Nejen to, ale také audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: mmk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.