Do Duy Hoang

23. leden 2012

Podle asijského lunárního kalendáře vstupujeme do roku Draka. Slaví jej i Vietnamci. Jeden z nich, 26letý student ekonomie Do Duy Hoang, říká, že oslava roku Draka spíš připomíná české Vánoce než Silvestra.

Sám Do Duy Hoang má ovšem raději štědrovečerní oslavy, tradici lunárního nového roku drží především kvůli svým starším příbuzným. Na stranu druhou přiznává, že i v něm rok Draka vzbouzí velká očekávání.

Ženatý Do Duy Hoang se přitom musí vyrovnávat i s tlakem rodiny, která by ráda potomka započatého ve slavném roce. O lidech narozených v roce Draka se totiž říká, že bývají přirozenými vůdci. Sám Do Duy Hoang tomu však nevěří.

I přesto však Do Duy Hoangovi rodiče jsou k němu prý poměrně liberální. „V jiných vietnamských rodinách je to tak, že mají děti jasný výběr: ‚Buď půjdeš na ekonomku, nebo na medicínu,‘ to moji rodiče mi dali volný výběr,“ pochvaluje si 26letý student, který i přes možnost svobodné volby nakonec ekonomii jako svůj studijní obor zvolil.

A jak dnes vůbec žijí Vietnamci v Čechách a jak se mění jejich životní styl? Jaká je situace ve Vietnamu a jak velké procento Vietnamců by se jednou rádo vrátilo do své mateřské země? I na to se moderátorka Lucie Výborná Do Duye Hoanga zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Do Duyem Hoangem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio