Do registru dárců kostní dřeně sehnala 7 500 lidí. Člověk by neměl jen brát, říká Zdena Wasserbauerová

5. listopad 2015

Její výkony jsou skutečně neuvěřitelné a můžou před nimi blednout mnohé neziskové organizace. Zdeně Wasserbauerové se podařil husarský kousek – sehnat přes 7 500 dárců kostní dřeně.

I s tímto výkonem však tato 75letá žena není spokojená. „Potřeba dárců je větší, stále u nás každý čtvrtý s leukemií nenajde dárce,“ upozorňuje. Lidé by podle ní měli na výzvy a potřebu dárcovství slyšet. „Snaží se to obvykle dohnat, když někdo z jejich blízkých onemocní a to už je pozdě,“ tvrdí.

Pro Zdenu Wasserbauerovou vše začalo, když jí vnuk onemocněl leukemií. Léčil se tehdy na onkologii v Olomouci, kam za ním chodila. A když viděla i jiné nemocné děti, neubránila se slzám. Tehdy si uvědomila, že pláč a lítost nepomůže. Je třeba něco dělat, rozhodla se.

„Začala jsem na pracovišti. Předstoupila jsem před 500 lidí a oslovila jsem je,“ vzpomíná v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Nakonec byla překvapená výsledkem – 280 lidí vstoupilo do registru dárců.

Z účetní se tak stala fundovaná zdravotnická síla. „Mám načtené brožury,“ říká k tomu Zdena Wasserbauerová jednoduše. Její vnuk se uzdravil, ale ona pokračuje v hledání dárců „Když zjistíte, že máte rakovinu a navíc potřebujete dárce kostní dřeně, psychika je na tom špatně. Pokud se objeví světýlko na konci tunelu, dá se leccos zvládnout. Ale u mladých a nevyzrálých mladých lidí je to náročné,“ vysvětluje svou motivaci.

„Lidé by měli vstupovat do registrů,“ myslí si. Člověk by totiž podle jejích slov neměl jen brát, ale také vracet. „A tak chodím po školách, přednáším a třeba to v těch dětech zůstane,“ doufá a připomíná, že k prvnímu testu stačí jen dva mililitry krve.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio