Dokument o syrské plavkyni vysílala i BBC. „O Yusru se nikdo nezajímal, pak se o ni praly světové štáby,“ říkají autorky

14. září 2016

Na Radiožurnálu jste možná slyšeli první dva ze čtyř dílů časosběrného dokumentu o syrské plavkyni Yusře. O příběh s názvem Yusra plave o život dokonce projevila zájem i britská BBC. Proč se v dokumentu nakonec neobjevily hlasy Miloše Zemana a Michaela Phelpse? A co všechno Yusra zažila v Riu? Nejenom to v Hostu Radiožurnálu nastínily autorky dokumentu Magdalena Sodomková a Brit Jensen.

Brit Jensen přiznává, že BBC příběh postavila trochu jinak – chtěli dvojdílný seriál, který Magdalena namluvila ve studiu Českého rozhlasu. „Snažila jsem se o britskou angličtinu, zároveň udržet v hlavě to, co chci říci,“ doplňuje Magdalena a zároveň oceňuje, že si BBC nevzala svého herce, který by příběh namluvil. „Vzali to jako příběh, který jsem zažila,“ dodává.

Magda jako novinářka psala vždy články, ale když na srbsko-maďarské hranici potkala Yusru, tak vzala do ruky diktafon. Až později si uvědomila, jaké má autentické zvuky, které se dají dobře využít – viděla budoucnost syrské plavkyně, která nejdříve plavala o život na moři, pak plave profesionálně a chystá se do Ria. „Pochopila jsem, že je to velká story,“ dodává.


Radiožurnál vysílá celkem 4 dokumenty o Yusře Mardini. Ten třetí o tom, jak se Yusra dostala do Ria, uslyšíte dnes krátce po 17. hodině. Časosběrný dokument odvysílaly i stanice BBC World Service a BBC World.

Brit Jensen, dánská dokumentaristka, která umí dobře česky, bydlí na Vysočině a částečně v Praze, se potkala s Magdalenou poprvé v květnu toho roku, kdy ji zavolali, že na příběh o Yusře potřebují dramaturgyni. „První díl jsme rekonstruovali, to, jak Yusra utekla, jsme dělali až potom,“ popisuje.

A Magdalena je ze spolupráce s Brit velmi nadšená, oceňuje také, že má jiný pohled na věc – chtěla například, aby natáčela i zvuk ledničky v Yusřině bytě. V Riu pak Magdalena natočila i plavce Michaela Phelpse a Miloše Zemana, ale Brit rozhodla, že jejich hlasy v dokumentu nepoužijí.

„Neříkali nic zajímavého, do dokumentu nepatří klišé,“ podotýká Brit s tím, že potřebují příběh a to, co má nějaký smysl. A Magda s úsměvem dodává: „To se mi líbí, to je velký punk, ukořistit někoho, kdo má nějaké jméno, a pak to tam nedat.“ Ale Miloše Zemana si přesto můžete poslechnout v dokumentu na page flow, který najdete zde.

Novinářky (zleva) Brit Jensen a Magdalena Sodomková společně pracovali na dokumentu Yusra plave o život

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio