Domácí násilí je genderový problém. Vinu nese vždy násilník, říká psycholožka

24. listopad 2017

I ve svém okolí zřejmě máte ženu, která je obětí domácího týrání. Alespoň to naznačují čísla, podle kterých dvaadvacet procent Češek zažívá v partnerském vztahu fyzické násilí a dokonce třiačtyřicet procent žen trpí tím psychickým. „Domácí násilí je genderový problém, pětaosmdesát procent násilníků jsou muži,” neskrývá Barbora Jakobsen, česká psycholožka, která dlouhodobě žije v Norsku.

Nikdo z nás se jako násilník nerodí. „Násilí je velmi komplexní problém. Většina našich klientů, kteří páchají násilí, má zkušenosti s násilím z dětství,” poukazuje psycholožka.

Jak ale dodává, v každém případě platí, že za násilí nese vždy ten, kdo ho páchá, plnou zodpovědnost. „Všichni máme možnost volby,” zdůrazňuje. „Násilí přitom může řešit problémy, ale jen v daném okamžiku. V dlouhododobém horizontu ničí vztahy.”

Barbora Jakobsen v této souvislosti vzpomíná na jednoho ze svých klientů. Byl jím mladý muž, který už od malička trpěl tím, že jeho otec velmi brutálně týral jeho matku. Když poté vyrostl, vstoupil mezi ně a otce zbil. Otec už se na matce násilí nikdy nedopustil.


Násilím může být i to, když muž po příchodu domů partnerku vyslýchá, když jí vyhrožuje, že spáchá sebevraždu, když ji nutí k sexu.

Příběh jejího klienta ale neměl happyend. Mladý muž totiž začal žít v přesvědčení, že násilí dokáže vyřešit všechny jeho problémy. Do poradny Barbory Jakobsen se dostal poté, co málem uškrtil svou přítelkyni.

Jak k tomu Jakobsen dodává, násilí vždy nemusí znamenat jen hrubou sílu. „Násilím může být i to, když muž po příchodu domů partnerku vyslýchá, když jí vyhrožuje, že spáchá sebevraždu, když ji nutí k sexu,” vypočítává psycholožka.

autor: als

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.