Dominik Duka

24. prosinec 2010

Vánoce jsou nejen dobou klidu, cukroví a filmových pohádek, ale také obdobím, kdy do kostela zavítají i ti, kteří jej po zbytek roku bez povšimnutí míjí. Arcibiskupa Dominika Duku to nepřekvapuje. Naopak. „24. prosinec je dnem, kdy si uvědomujeme smysl Vánoc i to, že Vánoce mají s kostelem něco společného,“ domnívá se.

Recept, jak strávit sváteční dny, je podle Dominika Duky jednoduchý: „Nezapomeňme navštívit své nejstarší známé a příbuzné. Nezapomeňme ani na hřbitov, kde odpočívají nám blízcí lidí.“

Neoddělitelnou součástí Štědrého dne a večera je v mnoha rodinách tradiční půlnoční bohoslužba, a to přestože Češi patří v celosvětovém srovnání k nejateističtějším národům světa. Právě nízká míra zbožnosti Čechů se nedávno stala terčem kritiky i papeže Benedikta XVI.

Sám arcibiskup prý v ateismus české společnosti nevěří. On sám je totiž přesvědčen, že Češi nejsou ani tak národem ateistů jako spíše „něcistů“ – tedy lidmi, kteří věří v „něco“, co sami nejsou schopni pojmenovat. „Něcismus není ateismem. Něcismus je poctivým přiznáním člověka. Češi si více než jiné národy uvědomují, že nejsou schopni přesně vyjádřit, co nebo kdo je principem, od nějž se odvíjí existence vesmíru a jeho zákonitosti. Jsou v tomto stejně poctiví jako praotec Abrahám, který po setkání s Bohem prohlásil: Potkal jsem cosi jako žhnoucí pec.“

Papežova slova o ateismu Čechů prý navíc byla dezinterpretována španělskými sdělovacími prostředky. Co tedy vlastně papež o své návštěvě Česka prohlásil? Když byl Dominik Duka malý, věřil, že dárky nosí Ježíšek? A rozdává dnes i on sám vánoční dárky? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Dominikem Dukou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio