Donald Trump, Matt Damon… Kdo byl největší nepřítel letošních Oscarů?

27. únor 2017

Udílení filmových Oscarů zažilo doposud nejhorší trapas v historii – herec Warren Beatty dostal obálku k jiné kategorii a místo vítězného snímku Moonlight přečetl La La Land. Přímý přenos předávání Oscarů komentoval filmový kritik Tomáš Baldýnský, podle kterého byl letošní ročník – nebýt neplánovaného omylu – jeden z podařených.

„Na sociálních sítích si z toho všichni dělají legraci, čekají, až se k tomu jedovatě vyjádří Donald Trump,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Nejhorší na celém omylu podle něj bylo to, že herci filmu La La Land přišli na pódium a minutu se radovali, než byl oznámen skutečný vítězný film.

Moderátor večera Jimmy Kimmel ale podle něj situaci zvládl, žertem situaci uklidnil, a celé předávání Oscarů bylo podle Tomáše Baldýnského zajímavé včetně dobrých filmů.

Ačkoliv on sám měl vytipované jako favority filmy Místo u moře a Za každou cenu, snímek La La Land chválí, oživuje totiž žánr, který se považoval za mrtvý – velký muzikál 50. a 60. let. Film Moonlight je zase umělečtější.

Celý liberální Hollywood stojí proti Donaldu Trumpovi, a na celém večeru to bylo znát – například iránský režisér Asghar Farhádí poslal za sebe dvojici Iránců, kteří v Americe dosáhli výrazného úspěchu.


Letošní předávání Oscarů mi připadá nejvyváženější, co pamatuji za poslední dobu.TOMÁŠ BALDÝNSKÝ

Moderátor Jimmy Kimmel se také žertovně opíral o Matta Damona. „Oni si kdysi nějak přebrali slečnu, je to poměrně zábavná věc, a tehdy odstartovala taková komediální nenávist, je to hra,“ přibližuje s tím, že Matt Damon a Donald Trump tak byli největší nepřátelé letošních Oscarů.

Ubývá sledovanost Oscarů?

V dnešní době jsou podle něj důležitější televizní projekty než filmy, celosvětové publikum nezajímá pouze americká témata. To je znát i na Oscarech, které sice upadají, ale stále jde o významnou událost.

Loni bylo udílení Oscarů kritizované za nedostatečné zastoupení afroamerických tvůrců, letos se tak kyvadlo obrátilo opačným směrem, což bylo znát na vedlejších rolích, Oscara získala například herečka Vila Davis.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio