Drony jsou už běžnou součástí života, můžeme je ovládat i mobilem, říká expert

26. červen 2017

Slouží filmařům, inženýrům, ale třeba i zemědělcům nebo policii. Malé bezpilotní letouny, takzvané drony, se staly běžnou součástí našeho života. „V mnoha oborech mohou nahradit vrtulníky, zatím se ale potýkáme s tím, že stroje ve vzduchu nevydrží tak dlouho,” podotýká expert na drony Jaroslav Řešátko.

Drony dnes považujeme za něco takřka samozřejmého, ještě před pár lety přitom bylo všechno jinak. Po obloze se sice vznášela malá letadélka, nic jiného než létat ale neuměla.

„Pak jsme začali brát komponenty z jednotlivých oborů lidských činností - například snímací zařízení - a lepili je dohromady. Sice to fungovalo, ale uživatelsky to bylo velice náročné,” vzpomíná Jaroslav Řešátko.

Dnes je situace už mnohem jednodušší. K ovládání dronu stačí obyčejný mobil. „Přes něj ovládáte stroj, fotoaparát, trasu i další potřebné věci. Uživatel dnes dokáže skutečné zázraky,” říká.

Čtěte manuál, radí odborník


Dron můžete ovládat přes mobil: celý stroj, fotoaparát i trasu. Uživatel dnes dokáže skutečné zázraky.JAROSLAV ŘEŠÁTKO

Pilotovat dron se prý lze naučit v řádu hodin. „Technologie se neustále zdokonaluje, zákazníci se nemusí bát,” říká Jaroslav Řešátko.

Nejčastější chyby dronových nováčků se prý většinou týkají špatného vykalibrování stroje před prvním letem nebo špatné prostorové orientace ve chvíli, kdy se stroj otočí čelem k nim.

Jak proto Jaroslav Řešátko zdůrazňuje, před prvním letem s dronem je nutné si přečíst manuál. A navrhuje také alespoň jednu placenou hodinu se zkušeným instruktorem, který může naučit vše potřebné.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru: kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio