Dvojitý agent Storm o životě v Al-Káidě a CIA: Islám vedl k nenávisti, rozvědky zradily

31. srpen 2015

Smysl života našel v islámu, ke kterému konvertoval. Více než 10 let žil v kruzích jemenské odnože Al-Káidy, pak začal pochybovat a od islámu odešel. Bojoval proti terorismu a spolupracoval s několika rozvědkami, ale zjistil, že CIA na něj chtěla spáchat atentát. Dvojitý agent Dán Morten Storm svůj příběh popsal v knize Můj život v Al-Káidě a CIA. Do studia Radiožurnálu zavítal společně s blízkovýchodním zpravodajem Tomem Listrem.

V 18 byl problémové dítě, dostal se do vězení, byl členem motorkářského gangu. Pak začal chodit do knihovny, aby našel vyšší účel života. „Chtěl jsem objevit sociální a společenský aspekt života, který by dával smysl, a ten jsem našel v islámu. Uvědomil jsem si, že se chci stát muslimem,“ vysvětluje.

Připadal si očištěný a věřil, že mu bůh odpustil hříchy a špatné věci. Čím víc však byl zapálený do náboženství, čím více se toho v Jemenu naučil, tím víc nenáviděl lidi. Dnes říká, že právě takovým způsobem islamisté získávají mladé lidi z Evropy a USA.

Jednosměrná jízdenka k islámu

„Chytří salafističtí duchovní se soustředí na mladé lidi, říkají jim, že by měli někam odjet, většinou do Somálska. Je to takový fenomén,“ komentuje to zpravodaj Tim. Mladí válečníci pak odjíždějí do Iráku nebo Sýrie a jsou z nich sebevražední atentátníci. Někteří z nich jsou zděšení a chtějí se vrátit, ale nemůžou, protože by byli potrestáni. „Je to taková ošklivá jednosměrná jízdenka,“ popisuje Morten.

Čtěte také


Náboženství jsou chytře vymyšlená tak, aby se za jejich pomocí ovládali lidi, aby mohl stát vybírat daně.

Nyní si uvědomuje, jak byl nenávistný a netolerantní, ale když člověk žije mezi stejně smýšlejícími lidmi, tak mu to připadá zcela normální. „Viděl jsem popravy a věřil jsem, že to jsou dobré věci. Protože se líbí Alláhovi, tak by se měly líbit i mě,“ přibližuje.

On sám poskytoval džihádu morální podporu a propagandu, debatoval s lidmi, napsal knihu o džihádu. V Británii rozmlouval s křesťany a snažil se jim vysvětlit, jaké jsou v Bibli rozpory, přitom ale nikdy nestudoval rozpory v Koránu.

Pak se ale jeho víra otřásla, začal pochybovat a na Googlu začal hledat problematická místa v Koránu. „Najednou jsem zjistil, že tam jsou skutečné rozpory, začal jsem se tím zabývat a odešel jsem od islámu. Cítil jsem se zrazený a podvedený,“ nastiňuje.

Chtěl bojovat proti terorismu, a tak se dal do služeb zpravodajských služeb – pracoval pro CIA, MI5, MI6 a dánskou službu. „Zapletl se do zabíjení lidí, kteří byli jeho přátelé, taková byla úloha informátora, na druhé straně, on chtěl být informátorem,“ přibližuje Tim.

Chtěla ho zabít CIA

Zjistil tak, jak fungují agenti, a také, že mezi nimi panuje rivalita. „Nevěděl jsem, že rozvědky podvádějí své agenty, ale dělají to a lidé kvůli tomu umírají. Rozvědky jsou lháři a zrádci,“ podotýká Morten.

CIA pomohl dostat šéfa teroristické organizace v Jemenu Anwara al-Awlakiho, který byl zastřelen v roce 2011. Nejdříve mu ale řekli, že to nebyl jeho úkol, a tak mu nedali slíbených 5 milionů dolarů. „Nechápal jsem, proč mne američtí a dánští kolegové podvedli,“ vysvětluje.

Tim Lister (vpravo) a Morten Storm

Dodává také, že dostal od svého kolegy agenta zprávu, že se ho chce CIA pokusit zabít. „Nikdo neví, co opravdu chtěla CIA. Morten měl identifikovat členy Al-Káidy, a byl by vedlejší ztrátou na akci na zabití hlavních představitelů organizace,“ přibližuje Tim.

Lidé, kteří stráví život ve špionážní činnosti, by podle Mortena měli dostat nějakou kompenzaci, aby se mohli vrátit do civilizovaného života, namísto toho, aby ho jednoduše vykopli. „Bál jsem se více pomsty CIA než džihádistů,“ dodává.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio