Eliška Balzerová: Dobrý herec musí mít základ v divadle, seriálové role nestačí

9. červenec 2014

Jak hodnotí herečka a ředitelka Divadla Na Fidlovačce Eliška Balzerová dosavadní průběh karlovarského festivalu? „Nadchnul mě film Díra u Hanušovic – příběh je velmi křehký a herci ho výborně prožívají,“ hodnotí s tím, že právě s režisérem filmu Miroslavem Krobotem bude v Divadle Na Fidlovačce na dálku spolupracovat. „S jeho souhlasem budeme zkoušet Rok na vsi, román bratří Mrštíků, který zdramatizoval,“ nastiňuje Eliška Balzerová v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Divadlo na Fidlovačce patří k třetímu největšímu divadlu v Praze. „Myslím, že se Rok na vsi povede, v souboru máme třicet výborných herců,“ říká Eliška Balzerová, která hraje již druhým rokem babičku v dramatizaci stejnojmenného románu Boženy Němcové.

Řeč přišla i na oblíbený český film Vrchní, prchni, ve kterém ztvárnila roli prodavačky v knihkupectví. „Jestli má herec v kariéře několik světlých okamžiků, tak práce na tomto filmu je jeden z nich,“ říká o filmu, který byl rovněž zařazen do programové nabídky karlovarského festivalu.

Herečka Eliška Balzerová v mobilním studiu Radiožurnálu v Karových Varech

A jak vzpomíná na seriál Nemocnice na kraji města? „Pro každého herce je role v takovém seriálu určující, což ale není dobré. Základ vám dá vždy jen divadlo – herectví je jako trampolína, můžete skákat vysoko, ale musíte mít základ, od kterého se odrážíte. A to je divadlo,“ nastiňuje.

Jaká představení v nadcházející sezóně chystá Divadlo Na Fidlovačce? Jak Eliška Balzerová vzpomíná na oblíbené role? A proč oceňuje filmový debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio