Eliška Hašková-Coolidge

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byla Eliška Hašková-Coolidge. Pracovala pro 5 amerických prezidentů. Jaký by podle ní měl prezident být? Jak velký význam mají v kampaních média? Zajímalo nás, koho preferuje na pozici prezidenta v Česku a USA. V úterý 5. února bude hostem malíř, grafik a ilustrátor Adolf Born.

Pro americkou vládu pracovala Eliška Hašková-Coolidge 27 let, z toho 18 v týmech amerických prezidentů - demokratů i republikánů. Jak sama říká, jedná se sice o politickou pozici, ale o ní bylo známo, že pracuje pro Ústavu pana prezidenta. Vybudovala si pověst férového a nestranického člověka, který dovede uznat, co je pro prezidenta vhodné.

Oblastí působnosti Elišky Haškové-Coolidge byly spolupráce s různými asociacemi a organizacemi. V této souvislosti například prováděla mnoho výzkumů, doporučovala prezidentovi, se kterými je vhodné spolupracovat, proto byla rovněž členkou týmu, který pro prezidenta připravoval projevy.

Eliška Hašková-Coolidge říká: "V Americe lidé věří, že mají šanci ovlivnit to, kam bude jejich země směřovat podle toho, kterého prezidenta zvolí." V Česku naopak lidé říkají, že vliv na volbu prezidenta nemají. Domnívá se, že je to tím, že v USA má demokracie velkou tradici, takovou, že ji někdy lidé ani nevnímají. A jaký by měl být dobrý prezident? Podle ní musí mít charakter, být otevřený a mít nezbytné exekutivní zkušenosti. Kdo je nemá, nebývá ve své funkci úspěšný.

Důležitou roli hraji také první dáma. Ta se musí umět domluvit se všemi - s prezidenty, králi, lidmi ve velkých městech, ale i na vesnicích. Eliška Hašková-Coolidge za nejvýznamnější první dámu USA považuje paní Johnsonovou.

Záznam celého rozhovoru s Eliškou Haškovou-Coolidge si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: lep
Spustit audio