Elita jsou lidé, kteří o něco usilují. My ostatní si od nich bereme příklad, říká režisérka Tereza Kopáčová

5. březen 2017

K natočení dokumentu pro cyklus GEN ji přemluvil sám Fero Fenič, a protože si s ním spolupráci pochvaluje, tak kývla. Podívala se na seznam a vybrala si jména, která jí byla něčím blízká – třeba tanečníci Jiří a Otto Bubeníčkovi. Režisérka Tereza Kopáčová ale má před sebou i další projekty – dokončuje dokument o Lucii Bílé, chystá se na Nevinné lži a neskrývá, že by ráda natočila celovečerní film.

Původně chtěla s dokumenty skončit a přejít k hranému filmu. Dokumentární prostředky jsou totiž těžké, člověk musí vyzobávat z reality, a přitom neví, zda to má nějaký smysl. „U hraného filmu je proces přímější, racionálnější, máte scénáře, zaplacené herce a nikomu nelezete do soukromí,“ vysvětluje.

Čtěte také

V dokumentech pro cyklus GEN se snaží říci především fakta a důležité věci, a nejinak tomu bylo i v případě bratrů Bubeníčků. „Mají mediálně hodně za sebou, neobjevovala jsem nic nového, akorát kluci se tvářili, že se tam moc hádali,“ usmívá se.

Vzpomíná také, že když se poprvé objevil cyklus GEN, tak to byla velká událost s obrovskou sledovaností, tehdy ale byla rozjitřená doba. Nyní v mediálním světě GEN tolik nevyčnívá, ale stále je dobré připomínat si pocit národní sounáležitosti a hrdosti. „Elita jsou lidé, kteří o něco usilují, my ostatní si od nich můžeme brát sílu, energii, příklad,“ říká.

Pro Nevinné lži natočí kauzu metanol

Před režisérkou už leží další projekty – pracuje na dokumentu o Lucii Bílé k jejím kulatým narozeninám. „Kdysi jsem s ní točila GEN, měli jsme zase chuť na spolupráci,“ pochvaluje si s tím, že zpěvačka je také vynikající herečka a ráda by ji obsadila do hraného filmu, nejlépe do komické role.

Otto a Jiří Bubeníčkovi

Pro Českou televizi plánuje další pokračováni cyklu Nevinné lži – podařilo se jí získat režii kauzy metanol, tak, jak se to dělo z pohledu obětí, pachatelů a vyšetřovatelů. „Dokončují se scénáře dvou větších televizních filmů, je to struhující a strašně se na to těším,“ přiznává.

A přijde další pokračování dokumentu Kristova léta, dámy…? „Intimní dokument se dá dělat, když je vám 30 let, později je to složitější, některé holky ale připustily, že možná k té padesátce. Třeba natočíme Kristova léta po 20 letech, uvidíme,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.