Eritrea očima cestovatelky Kláry Tůmové: Africký „Malý Řím“, kde znají i Havla s Dubčekem

4. prosinec 2016

Z horké africké Eritrey se Klára Tůmová nedávno vrátila do chladné České republiky. Téměř neznámá země není příliš navštěvovaná, protože se o ní ví velmi málo a i sehnat víza bylo prý velmi náročné. Na počátku 90. let Eritrea vyhlásila nezávislost na Etiopii a je zde patrný vliv Itálie.

„Speciálně ve 30. letech tam Mussolini investoval – říkalo se tomu ,Piccolo Roma‘. Jsou tam paláce, kostely, kina, je tam opera… Místní lidé to pořád využívají, italská kultura tam zůstala. Každý den si každý zajde na kafíčko s koláčem,“ vypráví Klára Tůmová. V menších městech ale italská přítomnost tak znát není a italskou zmrzlinu seženete jenom někde.

Podle Kláry Tůmové je Eritrea paradoxně nejbezpečnější africkou zemí. Všichni sledují BBC nebo CNN, takže mají povědomí o dění ve světě i o České republice – znají samozřejmě Václava Havla, ale třeba i Alexandra Dubčeka. Zajímali se o americké prezidentské volby, ve kterých prý fandili Hillary Clintonové.

Eritrea ale není ráj na zemi – píše se o ní, že to je stále jedna z nejvíce represivních, tajných a nepřístupných zemí světa. Turista to pozná třeba na tom, že na všechna místa, která chce jet navštívit, musí dostat povolení. Klára Tůmová se kvůli tomu nedostala třeba do slavné Danakilské prolákliny, kde se těží sůl tradičním způsobem a solné kvádry rozváží velbloudi.


Eritrea je drahá země, co se týče nákupu potravin. Vajíčko stojí 12 korun, na vesnici 7 korun, kilo cukru přes stovku. Čokoláda, kterou samozřejmě musí importovat, stojí třeba 200 korun. Hlavní jídla si pak můžete koupit třeba za 30 korun. KLÁRA TŮMOVÁ

Klára Tůmová ale navštívila i jiné země - voňavý a turisty dosud zcela neobjevený Omán, kde by si dokázala představit rok nebo dva žít. Taky Írán, kde se dá potkat mnoho Čechů. Íránci, na rozdíl od některých našich krajanů, čtou knihy Fraze Kafky. Také znají Klímu, Kunderu i historii roku 1968. Před současným konflikterm procestovala i Sýrii, nebo třeba Barmu.

Jaké bylo studovat arabštinu na Západním břehu? Jak se žije v íránských vesnicích? A co se stane s Ománem, až ho zaplaví masový turismus? Poslechněte si celý rozhovor s cestovatelkou Klárou Tůmovou. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Logo
autoři: pst , jpr
Spustit audio