Etiketa, to jsou pouhá pravidla. Ale vychování a oblečení patří do osobního marketingu, říká specialistka na image

23. leden 2016

Etiketa nás provází každou činností, kterou se zabýváme. Nepleťte si ji však s naučenými pravidly, ta jsou totiž pro každou kulturu i skupinu obyvatel jiná. Co je nejdůležitější?

Podle specialistky na vzdělávání v oblasti image a etikety Hany Vydrové je nejdůležitější ohleduplnost. Češi se sice podle ní snaží být zdvořilí, ale historie nám ukazuje, že v Česku nemáme následováníhodné vzory.

Mnohé návyky nám předávají rodiče. A pokud se svým dětem nevěnují, v dospělosti to už nedoženou. „Na kurzu naučím lidi jist humry, ale pokud se dotyční neumí omluvit, pozdravit a poděkovat, nikdy nebudou vypadat jako slušně vychovaní,“ konstatuje Hana Vydrová. Základní pravidla slušného chování totiž musíme mít zaryté pod kůži do takové míry, že se k nim nakonec stavíme se stejnou automatičností jako k čištění zubů.

Čtěte také

Hana Vydrová měla příležitost žít nějakou dobu s lady a lordem ve Velké Británii. „Byla jsem překvapená, jak se chovali a nevyvyšovali se, i když lord Andrew vlastnil hrad ve Skotsku a šlo o rodinu z vysoké společnosti,“ vzpomíná v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou. A to, že jde rodinu na vysoké úrovni, poznala hlavně na maličkostech, třeba na jejich ručně šitých botách.


Mladí čeští muži dělají pokroky, přemýšlejí například, jaké tkaničky dát do bot, případně zda se hodí barevné ponožky. To mě těší a mám z toho velkou radost.

I prostřednictvím této zkušenosti si Hana Vydrová uvědomila základní pravidlo etikety – nejdůležitější je ohleduplnost, vstřícnost a lidskost, etiketa jsou jen pravidla, která stanoví společnost k usnadnění života.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio