Eva Holubová hraje v novém seriálu Pustina. „Takové sociální drama, které vás někam dovede,“ říká

22. červen 2016

Dojímá mne, když někdo dokáže říci nahlas svůj názor, říká herečka Eva Holubová, když v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou popisuje své zážitky z návštěvy londýnského Hyde Parku. Ona sama sice na řečnickou bedýnku nevystoupila, zato si pochvaluje roli v novém seriálu Pustina, ve kterém hraje matku a ženu z lidu.

„Cítila jsem v tom sociální drama, které, když je dobré, tak vás někam dovede. Myslím, že to je sociální drama, které prožíváme kolem sebe, ale díky tomu, že děláme, že ho nevidíme, tak není. Je to hodně poučné,“ přibližuje seriál na HBO, který režíroval Ivan Zachariáš.

Právě spolupráci s režisérem si velmi pochvaluje. „Dovedl stručně a výstižně říci, co chce. Je to člověk, který nestřílí, ale říká věci, které si fakt myslí,“ říká. V seriálu hraje Jitku Vašíčkovou, matku a ženu z lidu. „Moje role není tak velká, ale jak je pojato celé natáčení seriálu, tak je důležitá,“ dodává.

Ženu z lidu, akorát o dvě generace starší, také ztvárnila ve filmu Tomáše Vorla Instalatér z Tuchlovic. „I tento příběh mám ráda“ říká. Potěšila ji mimo jiné spolupráce s Jakubem Kohákem, který má podle ní v sobě něhu a čistotu poloautisty, kterého hraje – bytosti, která se nedovede zařadit do společnosti, protože ta společnost je příliš rafinovaná, kašírovaná.

Čtěte také

V osobním životě ji velmi obohatily fotografie její dcery. „Není to jenom díky jejím fotografiím, ale přístupu ke mně, když objekt fotí. Celý proces mne uvolnil, začala jsem si věřit,“ říká s tím, že její dcera Kája dokázala, že fotografování může být pro někoho i terapie.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.