Eva Kantůrková o knize Tajemství sametu: Spousta věcí byla v roce 1989 předem připravená

28. květen 2015

Kdybyste se rozhodli prozkoumat knihovnu spisovatelky Evy Kantůrkové, asi by vás trochu překvapila. Objevili byste v ní nejspíš spoustu amerických detektivek, ke kterým se uchyluje, když si potřebuje odpočinout, jak tato známá literátka přiznává v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Když Česká televize přišla s tím, že by podle románu Evy Kantůrkové natočila několikadílný snímek o Janu Husovi, jednala nejdříve o režisérovi. Navržení režiséři však měli o filmu docela jiné představy než samotná spisovatelka. Sice se zdálo, že se film o Janu Husovi nakonec nenatočí, jenže pak přišel ředitel Petr Dvořák a projekt uvedl k životu.

„Těžko by Česká televize mohla přejít 600. výročí upálení Husa,“ komentuje celé dění okolo vzniku filmu Eva Kantůrková a přiznává, že natočení filmu, který uvede Česká televize ve třech dílech, bylo riziko. „Ve výběru mě a režiséra Jiřího Svobody. Riziko je i to, že jde o Jana Husa, který je stále otázkou do diskuze. A také se to všechno nemuselo povést. Točení filmu je vždycky riziko,“ konstatuje.

Čtěte také

Vztah katolické církve k mistru Janu Husovi nechce komentovat. Podle ní se nedá zobecnit. „Každý z hodnostářů a kněžích má svůj názor a postoj,“ domnívá se. Současně připomíná, že natáčením nechtěli vyvolat negativní atmosféru, a tak o něm osobně informovali biskupa Františka Radkovského a kardinála Dominika Duku, kteří slíbili, že se za film pomodlí.

S režisérem Jiřím Svobodou si Eva Kantůrková rozuměla po estetické stránce. „Měl pěknou vizuální představu, jak celý příběh natočit,“ vysvětluje. Z jejich spolupráce vznikl nejen film, který uvede Česká televize, ale také kniha Tajemství sametu s podtitulem O zákulisí převratu 1989 s režisérem Jiřím Svobodou.

Jiří Svoboda a Eva Kantůrková

„Ukazuje se, že spousta věcí byla během převratu domluvená a připravená,“ prozrazuje hlavní téma knihy, která má podobu rozhovoru a vychází z e-mailové komunikace mezi spisovatelkou a režisérem Jiřím Svobodou. Známí jí sice tvrdili, že se některé tajnosti nevynášejí. „Jenže když jsem si to všechno potvrdila, řekla jsem si, že nemám právo to neuveřejnit,“ zdůrazňuje.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio