Evropské elity si musejí přiznat, že euro byl karambol, tvrdí Lenka Zlámalová

12. leden 2015

Kdyby nedošlo k útokům v Paříži, ekonomické debatě v Evropské unii by dominovala jiná témata. Podle analytičky Lenky Zlámalové nás čekají diskuze o imigraci. To vše v době, kdy se ekonomika zemí eurozóny ocitá v poměrně složité situaci.

Ceny klesají, nastává deflace. Možná se vám to nezdá špatné, ale Lenka Zlámalová před podobným vývojem varuje. Lidé nenakupují, protože si říkají, že zboží bude za nějaký čas ještě levnější. „Často se na to zapomíná, ale nacisty v Německu nepřivedla k moci hyperinflace, ale deflace ve 30. letech,“ připomíná Lenka Zlámalová.

Navíc se nedočkavě čeká na 25. leden, kdy se v Řecku uskuteční volby. Tuto zemi podle Lenky Zlámalové postihla nejen ekonomická, ale i sociální katastrofa. Za důkaz považuje například statistiky sebevražd nebo podvyživených dětí.

Kde se stala chyba? „Německo se pokusilo nadřadit etiku ekonomice, což vedlo k hospodářské katastrofě,“ zamýšlí se analytička a srovnává bankrot Islandu se situací v Řecku. „Když jste mimo eurozónu, zbankrotujete a odpustí vám část dluhů. Jenže Řecku bylo odpuštěno jen málo,“ popisuje.

Čtěte také

Řecká vláda se totiž podle slov Lenky Zlámalové dostala pod tlak. „Když jste součástí klubu, nemůžete si dělat, co chcete,“ konstatuje. „Evropské elity si musejí přiznat, že euro byl karambol,“ dodává. Teprve pak je realizovatelný jeden z návrhů na změnu eurozóny. „Odešly by z ní severní bohaté země a jihu by zůstalo euro,“ přibližuje Lenka Zlámalová.

Lenka Zlámalová, ekonomická analytička

Ve které skupině by byla Francie a ve které my, kdybychom přijali euro? Nejsou ekonomické krize vytvářeny uměle? A proč klesají ceny ropy? I tyto otázky položila moderátorka Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio