Film Anthropoid ukazuje kus české historie. Jamie Dornan přitáhne fanynky ve světě, míní historik

16. srpen 2015

V Česku se od května točí očekávaný film Anthropoid, který vypráví příběh parašutistů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Ti v roce 1942 spáchali v Praze atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ačkoliv se nejedná o přesnou dokumentární rekonstrukci, přesto každý den při natáčení radí odborný poradce a historik Zdeněk Špitálník.

Příběh má oslovit velké množství zahraničních diváků, řada věci je proto upravena a zjednodušena. „Pokud odhlédneme od toho, že budeme hledat historické chyby, tak by to měl být zajímavý film,“ míní v rozhovoru s moderátorem Vojtěchem Bidrmanem.

První scéna, která zachycovala seskok parašutistů, se točila ve vojenském prostoru v Brdech, kde v červenci vyrostla iluze zasněženého lesa. Většina záběrů se točí v Praze v Resslově ulici, na Karlově mostě nebo na Barrandově, kde vznikl přesný interiér kostela Cyrila a Metoděje.

Čtěte také


Režie filmu se chopil britský režisér Sean Ellis, který se námětem věnoval 12 let. Hlavní role parašutistů ztvárnili herci Jamie Dornan a Cillian Murphy, z dalších herců vystupují Toby Jones, Harry Lloyd, snímek má i české obsazení – Anna Geislerová, Kryštof Mucha, Jan Budař. Premiéru by měl film mít na přelomu jara a léta příštího roku.

Slavná zatáčka v Libni, kde došlo k atentátu, prošla velkými změnami, proto se točila před Bílkovou vilou u Chotkových sadů. „Zatáčka po doplnění dobových rekvizit a historických tramvají vytvářela úžasnou iluzi skutečné zatáčky,“ podotýká. A co se týče asfaltu v Resslově ulici, tak ty jsou zakryty různými potahy a atrapami původních povrchů.

Jako odborný poradce pomáhal před začátkem natáčení například s plakáty, tiskovinami, spolupracoval také s kostýmním oddělením. Ve sbírkách Vojenského historického ústavu jsou i originální oděvy parašutistů.

„Pokud se chybka objeví na place, tak se musí řešit hned. Jakmile se roztočí záběr, tak není možné věc napravit,“ podotýká s tím, že právo veta má vždy režisér.

50. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Jamie Dornan a Anna Geislerová

Herci filmu museli absolvovat krátký výcvik vojáků do speciálních operací – hlavní dovedností bylo zacházení s padákem a střelba, museli se naučit držet samopal. Podotýká také, že díky herci Jamie Dornanovi, který se proslavil rolí ve filmu Padesát odstínů šedi, může čekat Anthropoid velkou návštěvnost. „Mladé dívky se alespoň něco o klíčové události našich dějin dozvědí,“ usmívá se.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio