Fotbalové hvězdy si nepřipouštím k tělu, říká rozhodčí, který píská i v Lize mistrů

17. červen 2014

Přemýšlíte u televize, co to rozhodčí během fotbalového zápasu pokřikuje? „Kdybychom měli mikrofony, musel by se fotbal vysílat až po 22. hodině,“ říká Pavel Královec, momentálně nejlépe hodnocený český fotbalový rozhodčí.

Emoce totiž k fotbalu patří. „Někdy je lepší situaci usměrnit slovně než šermovat kartami,“ uvažuje s tím, že i čeští rozhodčí mívají pravidelné schůzky s psychologem. „Ten nás připravuje na to, jak reagovat ve vypjatých situacích. Jsem rád, že takovou možnost máme,“ vysvětluje Pavel Královec v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Čtěte také

A další příprava? „Většina rozhodčích si dělá analýzy herních situací a připravuje se na problémové hráče,“ prozrazuje Pavel Královec s tím, že k zápasu patří i zdravá nervozita. „Před zápasem se bavím se všemi, známe se s hráči, prohodíme pár slov s asistenty, případně delegáty,“ nastiňuje atmosféru.

Rozhodčí není neomylný a chyba se přiznává špatně, jak uznává i sám Pavel Královec. „Rozhodčí by měl být sebekritičtější,“ dodává. Někdy si chybu uvědomí během zápasu. A když ne, dozví se o ní okamžitě po zápase. „Jednou se stalo, že jsme několikrát za sebou měnili verdikt, a to během zápasu mezi Plzní a Českými Budějovicemi. Dodnes si to živě vybavuji,“ vzpomíná.

Pavel Královec, fotbalový rozhodčí

S jakými pocity sleduje fotbalové mistrovství světa? A jak se mu píská v Lize mistrů? I tyto otázky zazněly na Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio