Fotograf Jaroslav Kučera: Jsem nepřítelem barvy

24. květen 2013

O Jaroslavu Kučerovi se tvrdí, že je „fotograf života“. „Přistupuji k lidem s pokorou a snažím se rozumět jejich řeči,“ tvrdí tento známý fotograf a také páteční host Radiožurnálu. Mezi 10. a 11. hodinou si s ním povídala moderátorka Lucie Výborná.

Na Pražském hradě začíná retrospektivní výstava Jaroslava Kučery, ale ani sám fotograf si není jistý, kolik fotografií si návštěvníci budou moci prohlédnout. „Výstava je za celých 44 let fotografování, ale přesný počet nevím,“ přiznává a dodává, že ho nikdy nebavilo fotit například běžný život na sídlišti.

„Vybral jsem si téma a tomu se věnuji celý život,“ tvrdí a zároveň se přiznává k touze po focení lidí, o kterých často mluvíme jako o těch, co stojí na okraji společnosti.

Čtěte také

Jaroslav Kučera se pevně drží tématu, ale také černobílé fotografie. „Barva mě ruší,“ připouští, přestože se živí barevnou fotografií. „Knihy o architektuře dělám barevně, ale černobílá fotografie abstrahuje, což je zajímavé,“ uvažuje a vzápětí přiznává, že patří spíš mezi tradicionalisty.

Ve vysílání zmínil, že právě včera fotil bezdomovce. „Přiznali mi, že jsou šťastní. A třeba jsou skutečně šťastnější než my,“ dodává a připomíná, že štěstí je pravděpodobně otázkou přístupu k životu.

Fotograf Jaroslav Kučera ve studiu Radiožurnálu

Proč mu dnes některé osudy už nepřipadají drastické? Z jakého důvodu považuje pohřby za fotogenické? A proč by se nerad věnoval reportážní fotografii? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jaroslavem Kučerou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio