František Hlava a Karel Žďárský

27. listopad 2009

Co dělá podnikatele úspěšným? Existuje klíč k dobře odvedené práci a následně k úspěchu v daném oboru? Hosty Lucie Výborné byli dva úspěšní podnikatelé. Karel Žďárský, generální ředitel společnosti Farmet, a. s. specializující se na výrobu zemědělských strojů, získal ocenění v soutěži Firma roku 2009. František Hlava, výrobce čokolády a jednatel firmy KAMILA CHOCOLATES, s. r. o., se umístil na druhém místě v kategorii Živnostník roku 2009. V sobotu 28. listopadu bude hostem Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy.

Karel Žďárský začal svou firmu zakládat v roce 1992. Vystudoval kybernetiku a poté se zabýval automatizací průmyslu, což, jak sám podotýká, se mu dnes velmi hodí. "Se svým otcem a dvěma společníky jsme se pustili do prototypové výroby strojů. Oblékli jsme se do montérek a začali vyrábět," popisuje své začátky.

Co je podle něj v podnikání nejdůležitější? "Aspektů je celá řada. Důležité je mít cíl a vizi," myslí si Karel Žďárský. "Není možné čekat úspěch, zvlášť v konzervativním oboru, jakým je například i zemědělství," upozorňuje s tím, že podnikání je zdlouhavá práce.

"Je třeba si dobře zvolit kolegy a spolupracovníky, rozvíjet je a investovat do výroby a technologií," dodává.

František Hlava vyrobil první čokoládu v roce 1996. V té době se seznámil s panem Ing. Bělíkem, který byl vyučen specialisty na čokoládu. "Právě on zasvětil mého syna do tajů její výroby," vysvětluje.

"Nejdříve pan Bělík nechtěl předat svůj um, zklamalo jej totiž podnikatelské prostředí 90. let. Nakonec však zjistil, že jsme rodinná firma a že se zajímáme především o kvalitu," pokračuje vy vyprávění František Hlava.

Jak on hodnotí podnikatelský úspěch? "Vlastní nápad a uvedení jej v život je motorem naší firmy," podotýká. Přestože řídí rodinnou firmu, se svými blízkými se nehádá. "Syn se zabývá výrobou, vymýšlí nové výrobky, dcera se stará o prodej, manželka vybírá obaly a dekorace a já firmu zpovzdálí řídím," usmívá se.

Co je ještě podstatné v podnikání? Komu oba úspěšní podnikatelé předají své firmy? Jak správně vychutnat čokoládu? I na takové otázky se ptala Lucie Výborná.

Záznam celého rozhovoru s Františkem Hlavou a Karlem Žďárským i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.