Geralde Scarfe: Karikaturisté jsou podivíni

31. červenec 2013

Třeba máte doma nějakou jeho kresbu a ani o tom nevíte. Vtiskl totiž podobu legendárnímu albu The Wall od Pink Floyd a spolupracoval také s rockerem Rogerem Watersem. Právě se slavným britským karikaturistou Geraldem Scarfem si povídala moderátorka Lucie Výborná ve středu mezi 10. a 11. hodinou.

Už 40 let kreslí karikatury pro The Sunday Times a tvrdí, že tato práce není příliš zábavná. „Politici jsou docela nudní lidé,“ vysvětluje Gerald Scarfe s tím, že lidé se bez umělců klidně obejdou.

„Potřebují pekaře, zdravotní sestry, doktory,“ popisuje. I proto by chtěl umět také nějakou podobně užitečnou profesi. „A to je důvod, proč dělám tolik věcí – pustil jsem se do kreslených filmů, divadla,“ zamýšlí se.

Čtěte také

Přestože Gerald Scarfe nepovažuje politiky za příliš zábavné, najdou se podle něj i světlé výjimky. Za jednu z nich považuje Baracka Obamu. „Když byl poprvé zvolen, cítím jsem obrovskou naději,“ vzpomíná. „Mám své hrdiny, ale není jich mnoho,“ přiznává. Většina politiků totiž podle něj usiluje především o vlastní slávu a prospěch.

I karikaturista by podle Geralda Scarfa měl mít své hranice. On sám především neútočí na lidi kvůli sexuální orientaci nebo náboženské vyznání. „Nejsem sice nábožensky založený, ale jestli tomu chtějí lidé věřit, tak prosím,“ tvrdí umělec, který se k práci v novinách dopracoval přes praxi v reklamě. „Reklamy lžou a já jsem se toho nechtěl účastnit,“ vysvětluje svůj odchod z tohoto oboru.

Čtěte také

Jak začal spolupracovat se skupinou Pink Floyd? A jak vzpomíná na válku ve Vietnamu? I to si můžete kdykoliv připomenout při poslechu audio záznamu.

V tomto článku si můžete poslechnout také originální anglické znění rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Geraldem Scarfem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.