Hana Marvanová: Jako advokátka jsem svědkem neuvěřitelných nespravedlností

26. červenec 2013

„Měla jsem pocit, že tu komunismus bude navždy a já v něm prožiju celý život,“ vzpomíná Hana Marvanová na dobu, kdy na konci 80. let jako mladé děvče spoluzakládala Nezávislé mírové sdružení, které spolupracovalo s Chartou 77. Byť od té doby uplynula už řada let, ona sama se prý takřka nezměnila. Nevěříte? Čtěte dál.

„Mladý člověk má ideály. Když stárne, měl by si je podržet a nestát se cynickým,“ říká advokátka a někdejší politička Hana Marvanová v rozhovoru s Lucií Výbornou. Byť na realitu člověk občas narazí… „Přesto jsem vždy věřila tomu, že je důležité, aby člověk přispěl svou kapkou v moři,“ neskrývá.

A tento přístup si prý podržela dodnes. „Ani v současné době není vše v pořádku. Jako advokátka narážím na neuvěřitelné nespravedlnosti,“ popisuje. „Vím však, že jde o setrvalý proces a že bylo i hůř.“

Když pomůžete jednomu člověku vyhrát jeho spor, jde právě o onu jednu kapku v moři. Když však dokážete změnit nespravedlivý zákon, můžete pomoci tisícům lidí najednou. I tenhle přístup přivedl Hanu Marvanovou po revoluci k politice.

Za jak dlouho vlastně zjistila, že samotný člověk toho v politice mnoho nezmůže? I na to se Hany Marvanové Lucie Výborná zeptala. Došlo však i na její současnou advokátní praxi.

Záznam celého rozhovoru s Hanou Marvanovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio