HIV není jen problémem Afriky, varuje Petra Thomson z Lékařů bez hranic

1. prosinec 2013

„Nejlepší mise je ta příští,“ tvrdí farmaceutka Petra Thomson. Působila na misích v Mosambiku, na Srí Lance, v Kongu a Keni. Jak se dostala k Lékařům bez hranic? Kde se poprvé setkala s lidmi trpícími AIDS? A co podle ní brzdí léčbu této choroby? Nejen na to se jí ptala moderátorka Patricie Strouhalová.

„Chtěla jsem odjet na misi jako lékárník,“ popisuje Petra Thomson své první pocity po seznámení s organizací Lékaři bez hranic. „Funkci farmaceuta tehdy prý dokázal zabezpečit šikovný logistik nebo zdravotní sestry, ale myslím, že opak je pravdou,“ míní.

Jako farmaceutka má na starosti distribuci léčiv, zdravotnického materiálu a laboratorní diagnostiky. A protože se doba dodání pohybuje okolo jednoho měsíce, musí mít pevné nervy.

Petra Thomson se zabývá HIV a onemocněním AIDS. Kdy se poprvé setkala s pacienty trpícími touto nemocí? „Tehdy jsem neměla zkušenosti s lékovým managementem Lékařů bez hranic. Proto jsem vyjela na tříměsíční praxi v Nairobi,“ vzpomíná na své začátky v zahraničních misích.

Čtěte také

Léčbu v rozvojových zemích podle ní brzdí především nedostatek financí. „Od toho se odvíjí všechno ostatní. I na prevenci potřebujete prostředky,“ zdůrazňuje. Preventivní programy totiž vyžadují především vyškolení personálu a vytvoření podmínek, ve kterých by se mohla osvěta šířit. Navíc je třeba zajistit personál, který bude schopen nasadit léčbu.

HIV a AIDS však není jen problémem afrických zemí. Proč i v Česku zůstává největším problémem včasná diagnostika? To jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio