Hmatové knihy, předmětové pohádky… Speciální knihovna pomáhá nevidomým i slabozrakým dětem

13. září 2016

V českých městech a obcích se pohybují dobrovolníci v kostýmech a s tykadly a nabízejí různé předměty. Pokud si je koupíte, tak podpoříte prostřednictvím sbírky pro Světlušku děti i dospělé s těžkým zrakovým postižením. Těm se snaží pomáhat i Asociace rodičů a přátel dětí nevidomých a slabozrakých. Její ředitelka Terezie Kochová přijala pozvání do mobilního stánku Radiožurnálu na pražském Andělu nejenom proto, aby přiblížila projekt knihovny hmatových knížek.

„Zraková vada ovlivní život dítěte ve všech směrech, nejen dítě, ale i celou rodinu,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným s tím, že sdružení se zabývá vzděláváním a pomáhá řešit otázku, do jaké školy zrakově postižené dítě dát.

A protože jedno z nejkrásnějších rodičovských momentů je čtení s dítětem, tak začali provozovat knihovnu hmatových knížek a snaží se, aby tyto knihy byly dostupné pro nevidomé nebo slabozraké děti.

„Zvětšujeme běžné písmo, protože máme hodně slabozrakých čtenářů, kteří by ho nepřečetli,“ říká. A co se týče obrázků, tak ty jsou v knížkách vyvedeny hmatově – každé zvířátko musí být hmatné, vystřihuje se z různých reliéfů, nebo se šijí.


S knihovnou hmatových knížek lze komunikovat emailem nebo telefonicky. Knihy se posílají i vrací zdarma formou slepeckých zásilek prostřednictvím České pošty.

„Nastupuje také tiskárna pro nevidomé, která vyrábí obrázky z plastů, my ale zachycujeme začátek, protože nevidomé nebo špatně vidící dítě potřebuje podporovat hmat a sluch,“ upozorňuje s tím, že většina dětí je přísně preferenční. „Zabýváme se tím, jak ke hmatu přilákat děti, které si samy od sebe vybírají spíše sluch jako náhradní smysl,“ dodává.

Kromě knih také nabízejí předmětové pohádky, které spočívají v tom, že dítě dostává do ruky předměty a rodič mu k tomu vypráví nebo čte text. „Dítě musí nejdříve porozumět, že příběh se dá vůbec něčím hmatových doprovázet, že to, co má v rukách, souvisí s tím, co poslouchá,“ vyzdvihuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio