Hráli jsme si na amatéry, ale byli jsme profesionálové, vzpomíná na éru Dukly brankář Ivo Viktor

17. září 2014

Do kin přichází dokument o historii fotbalové Dukly Hrdý na svůj klub. K osobnostem slavného týmu patřil i legendární brankář Ivo Vitkor. „Rovnýma nohama jsem v roce 1963 vlítnul na Julisku, tehdy tam hráli mušketýři fotbalu Masopust a spol.,“ vzpomíná v rozhovoru s Patricií Strouhalovou. Nezůstalo ale jen u vzpomínání, na přetřes přišel i současný fotbal.

Jak se podařilo, že se z Dukly stal přední evropský klub? „Přicházeli nejlepší hráči z ligy a podmínky na tehdejší dobu byli ideální. Hráli jsme si na amatéry, ale bylo to tak trochu na profesionální úrovni,“ nastiňuje s tím, že pro hráče Dukly byl hlavní povinností trénink a příprava na utkání.

Čtěte také

Dukelskou kariéru zažil pod trenérem Jaroslavem Vejvodou, rád také vzpomíná na juniorského trenéra Musila, který vedl zajímavé tréninky. „U národního mužstva to pak byli hlavně trenéři Ježek a Vengloš,“ říká.

On sám dnes trénuje děti ve věku mezi 9. a 14. rokem. „Pro mladé brankáře se u nás dělá dost, ale obecně školní tělocviky nemají velkou úroveň, schází pořádná hodina tělocviku, žádné omluvy, režim, rozcvička a nějaké zaměření,“ míní s tím, že ve školách je tělocvik často až na posledním místě.

Bývalý brankář Ivo Viktor vzpomínal na léta na Dukle

A jaký je jeho názor na pozici brankáře Petra Čecha v londýnské Chelsea? „Jak přišel nový brankář, tak mu trenér musel dát příležitost, ale Petra považuji za zkušenějšího a lepšího brankáře,“ říká.

Jak kultivovat fotbalové prostředí? Jak vzpomíná na nejslavnější léta Dukly? A co mu fotbal dal a co vzal? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio