Hudební kroužek hendikepovaných se nám trochu vymkl, říkají o kapele The Tap Tap její vůdci

15. listopad 2017

Česká skupina The Tap Tap je světový unikát. „Především v tom množství různých hendikepů, které jsou u nás zastoupené,“ vysvětluje její šéf Šimon Ornest. Přináší jim sláva i nečekané úspěchy? Setkává se skupina v dnešní společnosti ještě s nějakými předsudky? A jak se jim hraje v netradičních prostředích?

S velkým úspěchem původně vůbec nepočítali. Dnes jsou známí po celé republice. Několikrát vyjeli i do zahraničí a jejich videoklip Ředitel autobusu má už skoro osm milionů zhlédnutí.

Zrovna tato píseň dokázala ještě víc. „I díky ní už je možné cestovat v pražské MHD s malým dětským rozkládacím kolem. Došlo ke změně smluvní přepravních podmínek,“ připomíná Ornest. Takové kolo totiž mohou lidé s hendikepem používat jako kompenzační pomůcku.

Jak to vůbec začalo? Šimon, syn Jiřího Ornesta, se před dvaceti lety ucházel o práci arteterapeuta v Jedličkově ústavu. Místo toho ale vzali jako vychovatele. „Říkal jsem si, že když už se několik let směju těm černým vtipům v časopisu Sorry, že by nebylo od věci si to vyzkoušet,“ vzpomíná Ornest.

Šimon Ornest (The Tap Tap)

Záhy zjistil, že stejným vtipům se smějí i klienti ústavu. „Černý humor je velký komunikační prostředek určitá schopnost nadhledu, i když člověk prožívá těžké období.“

Kohokoliv, kdo se s The Tap Tap setkává poprvé, může překvapit, kolik muzikantů vidí. To by mohlo při tvorbě dělat problémy. „Demokracie u nás moc nefunguje,“ vysvětluje fungování kapely hudebník a mluvčí Ladislav Angelovič, „nás je na pódiu dvacet a kdybychom se měli dohadovat a nějakým konsensuálním způsobem se rozhodovat, tak se nikdy o ničem nerozhodneme.“ Je to právě Šimon, kdo kapelu vede.

I letos chystají speciální Mikulášský koncert. Uskuteční se 5. prosince ve Fóru Karlín.

autoři: pkr , had