Hybridní operační sál a Da Vinci Xi? To je naprostá světová špička, říká urolog z nemocnice Na Homolce

8. říjen 2016

V pražské nemocnici Na Homolce otevřeli hybridní, multioborový operační sál a pokřtili robotické zařízení Da Vinci Xi. Vybavení a poslední model operačního robota si pochvaluje například urolog a operatér Oto Köhler. „Můžeme říci, že to je naprostá světová špička,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Technologie robotických operací pochází ze Spojených států, kde na začáteku 90. let byly dvě firmy, které se zabývaly robotikou v chirurgii. „První roboty byly zcela jiné než dnes, i když princip zůstal zachován,“ vysvětluje.

Některé nové operační techniky přinášejí nové principy, přesto například laparoskopie nebo robot více méně kopírují postupy z otevřené operativy, ale výkon se dělá z několika malých dírek.

Vnímání české společnosti k tématům jako urologie nebo rakovina se mění, mladší generace se snaží více starat o své zdraví. Mladší lidé jsou více informovaní, mnohem více pacientů přichází s tím, zda nejde o něco vážného. „To je samozřejmě dobře,“ upozorňuje.

Zlepšením diagnostiky se také daří odhalovat nemoci, například rakovinu prostaty, v časném stádiu, a proto je možné radikální řešení. „Máme ultrazvuky, které jsou speciálně zkonstruované na varle, je to jednoduchá diagnostika, a když se to chytí včas, tak také poměrně jednoduchá léčba,“ vysvětluje.

Většina pacientů se podle něj s diagnózou rychle srovná a chce s tím něco dělat. Léčebné možnost jsou dnes obrovské a lze vyléčit i velmi pokročilé stavy. „To povzbudí pacienty, aby se oddali péči,“ dodává.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio